Dom starejših občanov Tezno postal demenci prijazna točka

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
10.12.2018 16:22

Dom Tezno prejel tudi dva pomembna certifikata: tretji mednarodni certifikat kakovosti storitev E-qalin in polni certifikat Družini prijazno podjetje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktorica Doma Tezno Jasna Cajnko in Marjeta Artnik iz društva Spominčica sta na vrata doma nalepili znak, ki kaže, da je dom demenci prijazna točka.
Andrej Petelinšek

V Domu starejših občanov Tezno živi 224 stanovalcev, 24 med njimi se jih srečuje z napredovalo demenco in živijo na oddelku, kjer je zagotovljena 24-urna oskrba in varstvo, sicer pa ima diagnozo demence v domu že kar 60 do 70 odstotkov stanovalcev, pravi direktorica doma Jasna Cajnko. V sodelovanju z društvom Spominčica - Alzheimer Slovenija so odprli demenci prijazno točko. V Sloveniji je že več kot 68 takšnih točk, na katerih zaposleni dajejo različne informacije v zvezi z demenco, od tega, kako prepoznati prve znake, do tega, kako komunicirati z ljudmi, ki trpijo za njo, kako ravnati, ko srečamo nekoga, ki se izgubi in ne ve, kje je, in podobno.

Na sobo se čaka tudi dve leti

Demence je med starejšimi vse več in z njo se vse pogosteje srečujejo ne le domovi za starejše, ampak družba nasploh. Ne nazadnje se to kaže tudi v tem, da je veliko prošenj za sprejem v dom tudi zaradi demence, a tudi drugih razlogov. "Dom je nenehno poln, nikoli nimamo praznega nobenega mesta," pravi Jasna Cajnko in dodaja, da je trenutno sicer največje povpraševanje po namestitvi na negovalni oddelek.

Dom starejših občanov Tezno je tudi uradno postal demenci prijazna točka.
Andrej Petelinšek

​Prejeli kar dva certifikata

"Čeprav spremljanje kakovosti storitev v domovih za ostarele ni zakonsko regulirano niti obvezno, smo se za to odločili že leta 2007. Odločili smo se za mednarodni model spremljanja kakovosti storitev E-qalin, katerega prednost je, da je razvit za spremljanje kvalitete na področju socialnega varstva," še pojasni direktorica.

Diagnozo demence ima v domu že kar 60 do 70 odstotkov stanovalcev.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta