Festival Lent: Glasba teh virtuozov zleze dlje kot v uho

Nina Ambrož Nina Ambrož
29.08.2020 05:00

Klasični program, v katerem se vrstijo odlični glasbeniki iz Slovenije in tujine, ni samo za zahtevno publiko. Priložnost za užitek še nocoj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski kitarski kvartet​​​​​​​, Izidor Erazem Grafenauer, Aljoša Vrščaj, Simon Krajnčan Fojkar in Mario Kurtjak, je na Festivalu Lent požel takšen aplavz, da je bil nujen še bis.
Andrej Petelinsek

Standardne pestrosti Festivala Lent, ki se preveša v konec, nepredvidljivi koronski časi in drakonski vladni ukrepi niso sesuli. Ekipi Narodnega doma Maribor je uspelo ohraniti raznolikost programa. Organizirali so dogodke različnih zvrsti, od zabavnih in komercialnih, množično obiskanih do zares umetniških, ki so običajno medijsko manj izpostavljeni, nepopularni in manj oblegani, letos še posebno zaradi omejitev zbiranja ljudi. Takšni biseri so (bili) brezplačni večerni koncerti v dvorani Union v Mariboru - zadnji bo nocoj, na katerih virtuozi klasične glasbe iz Slovenije in tujine poslušalcem zlezejo pod kožo. Ne igrajo le za petičneže, izobražence, ne častijo le Bacha ali Brahmsa, zabrenkali so tudi kakšno špansko poskočnico, argentinski tango in priredbo domačih Avsenikov.

Slovenski kitarski kvartet dvakrat na oder

S slednjo je občinstvo živahno ogrel Slovenski kitarski kvartet​​​​​​​, Mario Kurtjak​, Izidor Erazem Grafenauer, Aljoša Vrščaj in Simon Krajnčan Fojkar, ki je nastopil v sredo zvečer. Fantje, diplomirali so na ljubljanski Akademiji za glasbo, skupaj igrajo od leta 2012. Redno koncertirajo po Sloveniji, Hrvaški in Avstriji. Na Festivalu Lent (s priredbami Sorkočevića in Rimskega-Korsakova, Brouwerja, Boccherinija in Šavlijevo Latino suito) so nastopili prvič, so pa v Mariboru pred tem enkrat že igrali.
Po lentovskem koncertu, na katerem je bilo okrog 50 ljubiteljev klasične glasbe, so nadarjeni glasbeniki pohvalili dvorano Union: "Zveni lepo. Imeli smo dober občutek." Izbiranje skladb je premišljen, dolgotrajni postopek, so povedali. Mariborski nastop so obarvali nekoliko špansko. Ker se na latino melodije in "temperamentne skladbe ljudje radi odzivajo," je dejal Aljoša Vrščaj, vendar je "dobro presekati s kakšno mirno, sodobno skladbo, da program ni enoličen." Kako na umetnike vpliva to, koliko ljudi sedi v dvorani? "Vsakič je treba 'zašpilati" čim bolje," je odvrnil Simon Krajnčan Fojkar. A občutek vendarle ni enak. "Bolj ko je polna dvorana, bolj mi ustreza," je dodal Mario Kurtjak. "Čeprav mi štirje nismo zahtevni glede publike - bolj ko je navdušena, bolje je." In v Mariboru je bila, aplavz je bil dolg, fantje so morali večkrat na oder. "Posebnost klasičnih koncertov je to, da glasba ni za ozadje ali spremljavo, v dvorani je tišina, publika mora biti skoncentrirana in to je ljudem težje," je razmišljal Kurtjak, tudi kemik, doktor znanosti. Ampak kitara, ki ni le pregovorno osvajalski inštrument, ne glede na to, ali jo obvlada rocker ali klasik, hitro zleze v uho in pritegne pozornost, sploh v rokah Slovenskega kitarskega kvarteta.

Glasbeniki za preživetje najemajo kredite

Koncept Salona glasbenih umetnikov Festivala Lent je pestrost, zanimivost zasedb, glasbil in programov. Izbor in udeležba glasbenikov (iz tujine) zaradi covida-19 nista bila težavna, je pojasnila Valentina Vihar, producentka iz Narodnega doma Maribor. Je pa povzela tragiko - kaj je ta čas prinesel kulturi, umetnikom. "Hromi jih, hkrati pa spodbuja novo kreativnost. Zaradi epidemije so glasbeniki morali vaditi doma, sami. Veliko koncertov je odpadlo, manj je angažmajev, nastopati morajo pod posebnimi pogoji in to jih je prizadelo pri zaslužku. Veliko glasbenikov, ki živijo od glasbe, je na robu preživetja, za to, da bodo lahko še naprej ustvarjali v kulturi, najemajo kredite."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta