Festival Lent: Korona oklestila število tujih nastopajočih

Vida Božičko
28.08.2020 05:00

Letošnji Festival Lent gosti le 48 tujih izvajalcev, kar je bistveno manj kot v prejšnjih letih, ko je na tisoče nastopajočih prihajalo iz celega sveta. A v drugih delih Evrope je še slabše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupina The Jigdoll Ensemble, letos ena redkih tujih zasedb na Lentu
Andrej Petelinsek

Kot povsod je novi koronavirus oklestil število občinstva in število nastopajočih tudi na Festivalu Lent. Letošnja nacionalna struktura gledališčnikov in glasbenikov je tako precej manj pestra. Pripotovalo jih le 48, in to le iz evropskih držav, kot so Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Norveška, Švica, Francija in Madžarska. Nastopajočih z drugih celin tokrat ni. "V prvem, predkoronskem programu smo imeli ogromno tujih skupin. Na Folkart smo med drugim povabili Brazilce, Korejce in Novozelandce. Na več tujih izvajalcev smo računali tudi na Jazzlentu, Večerovem odru in stand upu," je pojasnil Boris Črnič, vodja stikov z javnostmi za Festival Lent.

Ulična gledališča so bila od nekdaj mednarodna zastava festivala. So pa letos vsaj dobila še eno odlično prizorišče.
Tadej Regent

Lani kar 2467 tujih nastopajočih

A vseh teh letos ni, nastopajoče pa so v veliki meri nadomestili domači ustvarjalci. Lani je bilo na primer kar 2467 tujih nastopajočih, kar je bilo rekordno število. Leto prej jih je bilo 1309, še prej pa pod tisoč. "Festival je z leti pridobival mednarodnost. Vse do letošnje korone," je povedal in dodal, da so letos odpovedali celo Čehi. "To je bilo tik pred zdajci. Ena izmed plesalk je namreč prišla v stik z okuženim. Vsi so zato pristali v karanteni in so gostovanje odpovedali," je še povedal.

"Vsaj v tem delu Evrope je nekaj možno"

Kljub drugačnim razmeram je nekaterim uspelo priti na nastop. Med temi je tudi skupina The JigDoll Ensembl, ki se sicer predstavlja za britanski band, a je zasedba po večini pripotovala kar iz Avstrije. "Claudia je iz Avstrije, a v resnici živi na Irskem, Mahan je iz Irana, a živi na Dunaju, Andras je Madžar, ki prav tako živi na Dunaju, jaz pa sem iz Velike Britanije, ampak trenutno živim v Sloveniji," je povedala vodja skupine Hannah James. Z nasmehom je razložila, da ravno zato niso imeli težav. Meja z Avstrijo ni zaprta, tako da so se vsi brez težav pripeljali. Claudia pa je že prej bila na turneji, tako da je bila tudi blizu Slovenije. "A vse ni bilo tako idealno. Naj povem, da sta v moji originalni zasedbi tudi Škot in Estonec. Onadva nista prišla, zato smo basista menjali na hitro. Že pred prejšnjim koncertom je povadil ves naš repertoar in dobro se je obneslo," je dodala Hannah, ki je sicer potarnala tudi nad splošno situacijo v glasbenem svetu. "Korona nas je vse oropala številnih nastopov. Letos je to moj četrti, planirala pa sem jih štirideset. To je velik manko. K sreči sem v Sloveniji, saj je v tem delu Evrope vsaj nekaj možno. V Britaniji ni nobenih koncertov," je še povedala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta