Firbcanje po Mariboru: Od kod ime Pohorska vzpenjača?

Vid Kmetič
22.02.2021 05:25
Sprva je bila za prevoz smučarjev na Pohorje načrtovana tirna vzpenjača, ki so jo v nekaterih evropskih mestih že poznali.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do gradnje vzpenjače z gondolami je bila dolga pot. Foto: Sašo Bizjak
Saso Bizjak

Razloge za poimenovanje kabinske žičnice na Mariborsko Pohorje "vzpenjača" najdemo v zgodnjih tridesetih letih dvajsetega stoletja. Še pred dobrimi šestdesetimi leti so morali ljudje, če so hoteli smučati, najprej s smučmi na hrbtu gaziti po globokem snegu, urejenih in z ratraki steptanih prog takrat na Pohorju še ni bilo, in za trud so bili poplačani z nekajminutnim spustom v dolino. In potem so zadevo še nekajkrat ponovili. Zato so že s koncem dvajsetih let minulega stoletja mariborski smučarski navdušenci pričeli razmišljati o izgradnji vzpenjače. Načrt je bil, da na koncu Peker zgradijo železnico, ki bi smučarje na ene vrste vozičku s klopmi po tirih prepeljala do Bolfenka. Z vzpenjačo, kot so jih na nekaterih evropskih smučiščih že poznali. 16. decembra 1929 so v Mariboru ustanovili podjetje Pohorska vzpenjača, r.z.z.o.z. (registrirana zadruga z omejeno zavezo), in pričeli med Mariborčani zbirati deleže za izgradnjo.

Sredstva so se zbirala na posebnem računu Mestne hranilnice in vodstvo banke se je z javno izjavo zavezalo, da bo zbran denar namensko porabljen: "Podpisano ravnateljstvo izjavlja, da se bodo nalagali vplačani deleži na poseben zaprt konto pri našem zavodu ter se ne bo izplačalo s tega konta ničesar, dokler ne sklene občni zbor predmetne zadruge, da se zgradi vzpenjača na Pohorje ali da se članom vrne vplačani denar."

V prihodnjih letih so stekli pogovori z nekim švicarskim podjetjem za pričetek gradnje, a se je projekt izkazal za predragega in je do druge svetovne vojne zamrl. Že vplačane deleže v zadrugo je po vsej verjetnosti požrla druga svetovna vojna. (vid)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta