(FOTO) Dijaški dom Lizike Jančar: Okna ne bodo več razpadala

Barbara Bradač Barbara Bradač
16.07.2019 18:18

V Dijaškem domu Lizike Jančar Maribor stekla celovita energetska prenova, stala bo 1,6 milijona evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dijaški dom Lizike Jančar
Sašo Bizjak

Energetska sanacija Dijaškega doma Lizike Jančar Maribor, ki je eden od treh samostojnih državnih dijaških domov v Sloveniji, se je razmahnila. Po več kot 40 letih, prvim dijakom je streho nad glavo ta stavba omogočila leta 1977, je letošnja obnova prva celovita obnova te stavbe. Z javno-zasebnim partnerstvom bo dotrajana zgradba dobila prenovljeno podobo. Skoraj vsa nova okna že ima. Sledijo še izolacija toplotnega ovoja oziroma nova fasada, sanacija strehe, sanacija razsvetljave, vgradnja lokalnega prezračevanja z rekuperacijo in sprememba načina ogrevanja.

Večina novih oken je kot del energetske sanacije že vgrajenih.
Sašo Bizjak

Kohezijski sklad, ministrstvo in Petrol

"Zdaj se je začelo zares," si je delno oddahnila ravnateljica doma Bojana Peruš Marušič, ko so v začetku julija stekla pripravljalna dela, in to dve leti od začetka zbiranja potrebne projektne dokumentacije. Vse je bilo pripravljeno že lani, a zagotovljenih 885 tisoč evrov ni več zadoščalo, investicija se je podražila na slabih 1,6 milijona evrov. "Glede na to, da je od priprave investicijske dokumentacije do odločitve o podpori preteklo 15 mesecev, so se v tem času bistveno spremenile razmere na tržišču, prišlo je do zvišanja cen gradbenih storitev," prebere ravnateljica iz dopisa ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Ravnateljica doma Bojana Peruš Marušič se veseli, da so stari kotlovnici štete ure.
Sašo Bizjak

Urejajo tudi sobe

"Prednost našega doma je v tem, da bo lep, da bo energetsko saniran, da bodo naši dijaki bivali v boljših razmerah, torej da ne bodo okna razpadala in padala iz okvirjev, da ne bodo zabita z žeblji in da bodo sobe ogrevane, kot je treba. Naša kotlovnica je bila že v tako slabem stanju, da je eno stran doma grela, druge pa ne, karikirano povedano, na eni strani so bili dijaki v kratkih hlačah, na drugi pa s kapo na glavi. Pa tudi meni bo s tem nerviranje prihranjeno," razloži Bojana Peruš Marušič.​

V dijaškem domu poteka tudi prepotrebna obnova sob in sanitarij.
Sašo Bizjak
Obnovljena soba v Dijaškem domu Lizike Jančar Maribor
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta