(FOTO) Dvestoti stokratnik krvodajalec v UKC Maribor

Jana Juvan Jana Juvan
15.09.2022 14:28

Davorin Rozman iz Limbuša se je kot 200. po vrsti vpisal med krvodajalce, ki so to življenjsko tekočino v UKC Maribor darovali že stokrat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Davorin Rozman je danes stotič daroval kri. 
UKC Maribor

V Mariboru so ustoličili novega viteza krvodajalstva. Kri je Davorin Rozman iz Limbuša danes daroval stotič. In tako postal dvestoti, ki je to storil v UKC Maribor. 88-krat je daroval polno kri, 12-krat pa še trombocite in krvno plazmo. "Prišlo mi je v kri," se je nasmejal ob prevzemu darila ob tem plemenitem dejanju s strani predsednika Rdečega križa Maribor, Metoda Dolinška.
"Prvič sem daroval kri leta 1985. Kolegi smo se dogovrili skupaj, da gremo. Potem pa je to postala navada," je še skromno povedal. Ker lahko tako pomaga, je dodal. Vsakogar, ki lahko daruje, opogumlja: "Nič ne boli. Lahko pa pomagaš." V preteklosti je za krvodajalstvo že navdušil tudi nekaj kolegov in sodelavcev.

Nizke zaloge 0-

V zadnjem tednu so še posebej vabili darovalce s krvno skupino 0 -. Zaloge iz te skupine, ki je pomembna predvsem za urgentne posege, saj lahko to kri sprejme vsak, so bile namreč nekoliko nižje. "Potreba po določenih skupinah krvi se spreminja, saj je odvisna od ljudi, ki kri potrebujejo," je povedala zdravnica Natalija Lehner.

Vpis se je v Mariboru povečal, ko so uvedli “mobilno pisarno” na krvodajalskih akcijah.
UKC Maribor

In poudarila: "Mi smo veseli vsakega krvodajalca. Seveda pa je to veselje še toliko večje, ko imamo v naši sredini stokratnika. To pomeni, da je redno daroval kri na tri mesece in da se je samoiniciativno redno udeleževal krvodajalskih akcij oziroma se vedno odzival na naše pozive. Vljudno vabimo še ostale, ob tej priložnosti, ko imamo kar dva stokratnika, ki sta lahko za zgled."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta