(FOTO) Gregor Prosen na javni tribuni POP TV: Časa ni več veliko, sistem je tik pred kolapsom

Jana Juvan Jana Juvan
11.03.2024 23:28

Široko paleto težav v zdravstvu so nanizali v dvourni oddaji (Ne)javno zdravstvo, pred občinstvom, kamor so posedli tudi govorce - med njimi tudi predsednika vlade Roberta Goloba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja Sodja je vodila dvourno oddajo. Iz občinstva se je kot govornik oglasil tudi premier Robert Golob, v zadnji vrsti je sedel tudi mariborski župan Saša Arsenovič. Uradni sestanek med njima je bil sicer odpovedan. 
Andrej Petelinšek

Amfiteater mariborske Filozofske fakultete so si na komercialni televiziji POP TV izbrali za kuliso drugega v nizu svojih javnih forumov, ki so ga naslovili (Ne)javno zdravstvo. Široko paleto težav v slovenskem zdravstvenem sistemu in nekaj primerjav s sosednjo Avstrijo, so nanizali v dvourni oddaji pred občinstvom, kamor so posedli tudi nekatere govorce - med njimi tudi predsednika vlade Roberta Goloba, ki je zagovarjal smer solidarnega javnega sistema, reforma pa da je sklop različnih ukrepov, ki jih že izvajajo. "Zavedati se moramo, da je sistem, ko si enkrat deležen obravnave, vrhunski. Krivico delamo vsem zaposlenim, ki so predani," je uvodoma povedal in povedal, da bi sam želel opolnomočiti predstojnike, da bi lahko nagrajevali svoje zaposlene.

Z županom le neformalno med občinstvom

Golob se je pred oddajo oglasil tudi v UKC Maribor, kjer sta se z zdravstveno ministrico na kratko sestala z vodstvom bolnišnice, med tem ko so sprva načrtovani obisk občine in župana Saše Arsenoviča, odpovedali. Neformalno sta se sicer premier in župan srečala med občinstvom, saj je tudi Arsenovič oddajo spremljal - a le kot opazovalec iz zadnje vrste. 

Osrednji štirje sogovorniki voditeljice Maje Sodje so sicer bili ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in trije zdravniki - vodja mariborske urgence dr. Gregor Prosen, dr. Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa UKC Ljubljana in dr. Miha Petrič, vodja operacijskega bloka UKC Ljubljana. 

Osrednji sogovorniki so bili ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in trije zdravniki - Gregor Prosen, Metoda Dodič Fikfak in Miha Petrič. 
Andrej Petelinšek

Prav Petričeve sklepne misli bi lahko povzele poanto celotne debate, v katero so se vključevali tudi medicinske sestre, študenti medicine in zdravstvene nege, bolniki in specializanti. Dejal je: "Zdravje je edina dobrina, ki je na koncu res pomembna. S tem se soočimo šele, ko ga izgubimo. Naj se vzpostavi učinkovit sistem, ki bo deloval." Posebej je izpostavil izboljšanje pogojev dela in jasno povedal: "Odločiti se moramo, kaj bo košarica ponudila – vedeti moramo, kolkiko denarja imamo in kaj si lahko privoščimo." 

Kislo jabolko, v katero nihče ne upa ugrizniti

Podobno je opozoril tudi Prosen, ki je zdravstvo opisal kot "kislo jabolko, v katero že 30 let nihče ne upa ali ne želi ugrizniti". Jasno je povedal, da časa ni več veliko, saj je sistem po njegovem tik pred kolapsom. "Situaicja je skrajno resna. Kot družba se moramo tega zavedati in zahtevati od vseh političnih opcij, da je zajebancije konec. Bolj kot bomo odlašali, težje bo," je dejal in poudaril, da je sistem treba urediti od "temeljev navzgor in upati, da bo čim manj žrtev." Prosen se je vprašal tudi, kako "globoko proti vzrokom si upamo? Če bomo samo spremenili posledice, ne pa naslovili vzroka, se bo izjalovilo," je dejal. 

Javno tribuno si je v živo ogledal tudi dekan Medicinske fakultete Maribor, dr. Iztok Takač, ki je z Robertom Golobom pred oddajo izmenjal tudi nekaj besed.
Andrej Petelinšek

Dodič Fikfakova je izpostavila tudi sistem nadzora, ki je eden od ključnih stebrov sistema. "Če je eden podrt, če nimaš sistema institucij, sistema zakonodaje, sistema nadzora ... Še drugi trije odpovejo," je razložila. 

Ministrica je med drugim povedala, da bodo čakalne dobe krajšali tudi na način, da bodo "prečistili situacijo" na način, da bo tisti, ki najdlje čaka, prišel na poseg, ko bo prvi prosti termin. Napovedala je tudi povečanje tima v ambulantah družinske medicine in prenovo sistema napotnic, ki se je po njeni oceni izjalovil. Med drugim pa je znova zagotovila tudi, da se bo nadaljeval projekt novogradnje infekcijskega oddelka UKC Maribor. 

Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta