(FOTO in VIDEO) Gverilska akcija Narodnega doma Maribor: Skrajni čas, da se vrnejo prireditve

Petra Zemljič
12.04.2021 15:15
Z balkonov sredi Maribora je danes okoli poldneva zazvenela glasba v živo. Akcija Narodnega doma in umetnikov Pet pred dvanajsto! kot opozorilo, da je kultura živa in da je nujno, da se jo pripelje nazaj med ljudi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na balkonu Rotovža sta nastopila Vasja Bajde in Zala Bajde. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

"Dovolj je! Skrajni čas je za odpiranje dvoran, za takšne rešitve, ki bodo tudi v zaostrenih razmerah glasbenim in drugim kulturnim ustvarjalcem omogočale delovanje, ljudem pa obiskovanje kulturnih prireditev. Seveda varno, brez nevarnosti za širjenje bolezni, z vsemi potrebnimi ukrepi," so v Narodnem domu napovedali gverilsko akcijo. Točno ob dvanajstih je v središču Maribora z različnih balkonov zazvenela glasba - v živo. Nastopilo je več glasbenikov z namenom, da zdramijo in zbudijo Mariborčane, ker pisanje pisem, opozarjanje in pritoževanje na socialnih omrežjih niso dovolj. Ker se je za kulturo treba boriti, dodajajo v Narodnem domu, kjer so akcijo poimenovali Pet pred dvanajsto!

Trobilni kvintet BBS je nastopil v Pokrajinskem muzeju Maribor.
Andrej Petelinšek

Simbolični uvod v Festival Lent

Dogodek je nadaljevanje njihovega kriznega delovanja in iskanja rešitev, boja za kulturo, ki ga sicer izvajajo pod sloganom Kultura živi!, so pojasnili v Narodnem domu. Izpostavili so ga kot nujno posledico nevzdržnih razmer na področju kulture in opomin državnim institucijam, ki so v času največje krize v samostojni Sloveniji kulturo preprosto zbrisale s svojih agend. Pa tudi kot žarek upanja za vse glasbene ustvarjalce, odrske tehnike, ozvočevalce, lučkarje in druge podporne poklice ter publiko. In kot simbolični uvod v letošnji Festival Lent, za katerega že s polno paro delajo v pričakovanju, da ga bodo lahko izvedli.

Blaž Korez in bobnarji Plesne izbe so igrali na vlakcu Jurček. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Direktor Vladimir Rukavina je izpostavil, da na živo kulturo v tem času pozabljajo vsi, čeprav se da, in to so v Narodnem domu dokazali večkrat, ob upoštevanju vseh ukrepov marsikaj izpeljati. "Kultura živi in iščemo mnoge načine, kako dogodke, tudi Festival Lent ne nazadnje, izpeljati v varianti, ki smo ji priča danes. Ljudje pričakujejo odgovore, razmišljajmo, kaj vse lahko naredimo za pet, deset ali petdeset ljudi, samo ne govoriti, da se ne da. Ne moremo pustiti umetnikov in vseh podpornih služb. Škoda nastaja, je duhovna, duševna, moralna in tudi materialna, zato je skrajni čas, da se normalno pogovarjamo o kulturi. Nihče ni na čakanju, vsi delamo, poslušamo sugestije, skušamo biti inovativni in dokazati, da se da. Zato smo danes tudi tukaj," je pojasnil Rukavina.

Vladimir Rukavina
Andrej Petelinšek
Borut Mori in harmonika na balkonu na vogalu Slovenske in Gosposke ulice Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Preverjeno varne rešitve so morali pospraviti v predale

Da se marsikaj da v živo, so dokazali lani, s Festivalom Lent in Festivalom Maribor, so prepričani v Narodnem domu, nato pa so morali vse dobre in preverjeno varne in učinkovite rešitve pospraviti v predale in znova prenehati delovati. Ne glede na prepovedi od prvega trenutka krize niso mirovali. Spomnijo na odmevne Koncerte na turnu, novo gledališče Teater na kulnu, prirejeni festival Vilinsko mesto pa na cikel kulturnih prireditev na medmrežju Awwwditorij, katerega obisk je po njihovih podatkih presegel vse podobne projekte v Sloveniji, saj so oglede šteli v sto tisočih, gledalce pa našli v kar 25 državah po vsem svetu.

Vasja Bajde in Zala Bajde
Andrej Petelinšek
Fotoprint o zgodovini Festivala Lent
Andrej Petelinšek

A vendarle - to ni dovolj. Iz Narodnega doma, ki je sicer največji kulturni občinski zavod, zato sporočajo, da se morajo, če sploh želimo, da slovenska umetnost in ustvarjalnost ne zamreta, kulturni sektor pa preživi, vrniti prireditve z občinstvom, in to nemudoma. V prvi promocijski akciji so sodelovali Trobilni kvintet BBS (balkon Pokrajinskega muzeja), Borut Mori (balkon na vogalu Slovenske in Gosposke ulice), Igor Leonardi (balkon v Poštni ulici), Vasja Bajde & Zala Bajde (balkon Rotovža), Blaž Korez in bobnarji Plesne izbe pa so igrali na vlakcu Jurček, ki je krožil po mestu. Na Glavnem trgu so razstavili še fotoprint mnogih fotografij in člankov o Festivalu Lent.

Igor Leonardi je igral v Poštni ulici.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta