(FOTO in VIDEO) Najbolj trpežni "odšli" z najbolj glasnim pokom

Gregor Grosman Gregor Grosman
08.05.2019 18:41

Na jubilejnem, že desetem zaporednem tekmovanju "Ali je kaj trden most", lanski rekord nosilnosti ni padel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA) Univerze v Mariboru je potekala zaključna prireditev študentskega projekta "Ali je kaj trden most 2019", na kateri je tokrat sodelovalo 21 ekip iz Slovenije, Srbije, Hrvaške in Romunije. Dijaki in študenti so gradili mostove iz špagetov, v iskanju najbolj optimalne rešitve pa so morali pokazati inovativnost, iznajdljivost in natančnost. Pri gradnji, ki je potekala od ponedeljka, so lahko kot material uporabljali zgolj špagete in lepilo, marsikatera ekipa pa je pred preverjanjem, kateri izmed mostov prenese največjo obremenitev priznala, da so se ob delu tudi zabavali.
{embed_youtube}https://youtu.be/O8nQCzNwifc{/embed_youtube}

Nosilnost in dizajn

Tekmovanje je letos potekalo že desetič zapored, ocenjevala pa se je nosilnost in oblika mostu. "S tekmovanjem smo zelo zadovoljni, vse je potekalo gladko," je povedal Matic Reberčnik, predsednik društva študentov FGPA, a rekord ni padel, obremenitev je bila dva kilograma nižja kakor lani. Nekaj ekip si je prislužilo tudi kazni, ki so se po merjenju obremenitve pretvorile v odbitke. "Imamo stroga pravila, na kakšen način se lepi, dolžine elementov, dolžina lepila. Vsaka napaka je točkovana z določenimi minus točkami," pojasnjuje Reberčnik.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta