(FOTO) Na obisku mariborskih pralnic in čistilnic: Od čiščenja preprog do likanja hlač na rob

Simona Kopinšek
18.08.2021 02:00
Kdo obiskuje pralnice in kemične čistilnice v Mariboru ter po kakšnem čiščenju je največ povpraševanja, smo preverili v čistilnici Žajfa, samopostrežni pralnici perila Speed Queen ter v kemični čistilnici in pralnici Bajt.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žajfa je v zadnjih letih pridobila veliko rednih strank. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

V minulih letih je v Mariboru nehalo delovati kar nekaj pralnic in kemičnih čistilnic oblačil ter drugih tkanin. V središču mesta je bila poznana čistilnica in pralnica v Slovenski ulici, ki pa je bila, kot smo izvedeli, moteča za bližnje stanovalce. Danes je med najbolj obiskanimi kemična čistilnica in pralnica Žajfa v Europarku, vse bolj je priljubljena prva samopostrežna pralnica perila v mestu, preverili pa smo tudi, kako deluje kemična čistilnica in pralnica Bajt, kjer storitve ponujajo že več kot 40 let.

V dobri uri perilo oprano in posušeno

Prva velika samopostrežna pralnica v Mariboru, ki je v Borštnikovi ulici 33 odprta vse dni v tednu (med 8. in 20. uro), sledi svetovnemu zgledu samopostrežnih pralnic verige Speed Queen Laundromat. V pralnici je na voljo sedem pralnih in šest sušilnih strojev.

V samopostrežni pralnici perila Speed Queen poudarjajo, da je namenjena vsem, ki si ne želijo preživljati konca tedna ob pranju in sušenju perila. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

"Maribor potrebuje samopostrežno pralnico perila zaradi strank, ki potrebujejo zelo hitro storitev (v dobri uri bo perilo oprano in posušeno), večjo zasebnost (s perilom ravnajo le stranke same), ki izjemoma iščejo storitev, ker se jim je pokvaril pralni ali sušilni stroj, se vračajo z dopusta in potrebujejo veliko perila naenkrat opranega in posušenega, ki v svojem bivališču nimajo pralnega in sušilnega stroja ali potrebujejo večje stroje, kot jih imajo doma (za večje kose tekstila). Prav tako nas iščejo podjetja iz storitvenih dejavnosti, ki potrebujejo redno opran tekstil (nastanitve, gostinstvo)," odgovarja vodja pralnice Tadevž Ropert.

​Večja skrb za čiščenje hišnega tekstila

Potrebe po tovrstnih storitvah ostajajo kljub spreminjajočim se modnim trendom in ekološkim zahtevam. "Zavedamo se, da na našem profesionalnem področju čiščenja ni prostora za povprečnost. Naši cilji so visoko zastavljeni, zato vedno stremimo k napredku strojev, novim tehnologijam in dodatnim storitvam. Bolj se nagibamo k človeku in okolju prijaznim preparatom oziroma kemikalijam, zato smo vpeljali nove higienske standarde in pristope," odgovarja Martin Bajt, vodja kemične čistilnice in pralnice Bajt na Radvanjski cesti 106, kjer čistilne storitve tkanin večinoma stalnim strankam ponujajo že več kot 40 let.

Kemična čistilnica in pralnica Bajt ponuja storitve že več kot 40 let. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Uroš Jereb, vodja čistilnice Žajfa v Europarku, ki obratuje deset let, doda, da "postopoma prehajamo z uporabe kemičnega čiščenja oblačil na sistem mokrega čiščenja, pri katerem se ne uporabljajo nobene kemikalije in ki je okolju prijazen. Ponudba se sicer prilagaja potrebam strank, pri katerih v zadnjih letih opažamo manjše potrebe po čiščenju poslovnih oblačil in morda večjo skrb za čiščenje hišnega tekstila, kot so preproge, sedežne prevleke in posteljnine. Z dobro lokacijo naše poslovalnice nam je uspelo pridobiti veliko rednih strank, ki k nam prinašajo tudi oblačila, ki bi jih sicer lahko prali doma, vendar jim bolj ustreza, da to za njih naredimo pri nas. Mlajše stranke se pogosteje odločajo za uporabo naših storitev, na primer servis srajc in likanje perila, saj s tem prihranijo nekaj časa pri domačih opravilih," doda Jereb.

Sašo Bizjak

​Obisk čistilnice je odvisen od letnega časa

Redne stranke najpogosteje prihajajo enkrat mesečno, nekatere večkrat, marsikdo čistilnico obišče tudi enkrat letno ali redkeje. Največ povpraševanja je po čiščenju elegantnih oblačil. "Poleti imamo veliko dela s čiščenjem hišnega tekstila, kot so preproge, posteljnine. V prehodu med letnimi časi se čisti predvsem zimska garderoba," odgovarja Jereb. Med rednimi strankami so pogosto tudi starejši občani in občanke, ki "še vedno radi oblečejo na primer hlače na črto ali kostim".

Sašo Bizjak

Kakovost blaga in s tem oblačil je z leti oslabela. "Določene blagovne znamke so obdržale visoko kakovost, pri veliki večini pa opažamo slabšo," pravi Martin Bajt. "Nekoč so čistilnice čistile predvsem zelo kakovostna oblačila, ki so bila praviloma iz volne ali drugih bolj kakovostnih materialov. Takšna oblačila so zelo trpežna in so uporabna tudi deset let in več, prenesejo veliko čiščenj. Danes se pri delu v čistilnici zelo pogosto srečujemo s cenenimi umetnimi materiali, kot je poliester. Problem je predvsem kratka uporabna doba oblačil, kar delo v čistilnici otežuje, saj moramo biti pri čiščenju še posebno pozorni na ohranjanje videza oblačil," pojasnjuje Jereb. Slabši materiali pa zahtevajo drugačen pristop, predvsem več znanja in izkušenj zaposlenih.

Sašo Bizjak

​Kdo se zaposluje v čistilnicah

In kakšna so potrebna znanja za delo v čistilnici? Najpogosteje se v čistilnicah zaposlujejo šivilje oziroma izkušeni poznavalci tekstila, ki se izobražujejo tudi na fakulteti za strojništvo, na smeri oblikovanje in tekstilni materiali. "Večina znanja pa se vseeno pridobi med delom in se prenaša z zaposlenega na zaposlenega. Zaposleni so v naši čistilnici razdeljeni po različnih nalogah, ki jih opravljajo: čiščenje oblačil, likanje oblačil, sprejem in izdaja oblačil, šiviljska popravila. Danes je zelo težko dobiti delavca, ki bi imel kakšno konkretno predznanje. V praksi to pomeni, da je vedno, ko koga zaposlujem, potrebno približno trimesečno uvajanje," odgovori Uroš Jereb.

Najpogosteje se v čistilnicah zaposlujejo šivilje oziroma izkušeni poznavalci tekstila. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta