(FOTO) Namesto da bi jo poslali na odpad, so dacii duster zagotovili novo življenje

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
13.09.2023 17:30

V Energetiki Maribor želijo z obnovo poplavljene dacie duster GRS Koroške poleg solidarnosti pokazati predvsem, da vsak poplavljeni avtomobil še ni za odpad

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kar je bil še pred kratkim avtomobil, ki bi ga marsikdo odpeljal le še na odpad, je danes temeljito obnovljen primerek, ki bo še naprej služil GRS Koroške.
Igor Napast

V delavnicah Energetike Maribor so v minulih tednih temeljito očistili in sanirali v nedavnih ujmah poplavljeno dacio duster Gorske reševalne službe (GRS) Koroške. To je bil eden od prispevkov mariborskega energetskega podjetja prizadetim, za obnovo pa so v svoje delavnice prejeli avtomobil, ki je bil sicer ocenjen kot totalka. "Kot javno podjetje ne moremo pomagati zasebnikom, lahko pa pomagamo gasilcem, gorski reševalni službi in drugim. Ker sami nismo bili prizadeti, smo se odločili pomagati tistim, ki so bili," pravi direktor Energetike Maribor Jože Hebar. Poudarja predvsem, da se tudi to, kar se morda zdi nepopravljivo, da popraviti. "Zakaj bi zavrgel na primer tri leta star avtomobil, torej tono in pol, ki bi nekje takoj predstavljala odpadek, če pa se ga da obnoviti," razmišlja direktor. In dodaja, da je bila sreča pri dacii res v tem, da nima veliko elektronike, vse druge dele pa so lahko temeljito očistili.

Zaposleni v Energetiki Maribor imajo določena znanja, s katerimi so lahko obnovili poplavljeni avtomobil.
Igor Napast
Igor Napast

Za zaščito votlih delov so s svojim prispevkom na pomoč priskočili v podjetju Avto Raišp, za menjave tekočin so se dogovorili še z Avtom Koletnik. Globinskega čiščenja tekstilnih delov so se lotili kar v Energetiki. Nekaj manj kot 100 delovnih ur bo sicer trajala obnova, če bodo v GRS še potrebovali kakšno obliko pomoči, pa so v Energetiki pripravljeni pomagati, še pravi direktor. "Energetiki Maribor se res zahvaljujemo za izkazano pomoč, brez njih bi le težko ali nemogoče obnovili avto, za katerega želimo, da nam še naprej služi," je dejal načelnik GRS Koroške Mirko Kaker. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta