(FOTO) Pedopsihiatrija v UKC Maribor poka po šivih: Premalo postelj za otroke in mladostnike

Jana Juvan
11.05.2021 02:00
Otroci in mladostniki s psihiatričnimi diagnozami v UKC Maribor tudi dva tedna čakajo na sprejem. Rešitev je montažna stavba takoj in nova stavba v nekaj letih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Gregorič Krumperščak in Jernej Dolinšek si prizadevata za hitro in dolgoročno rešitev.
Andrej Petelinšek

Pedopsihiatrija v UKC Maribor poka po šivih. Otroci in mladostniki s psihiatričnimi diagnozami tudi dva tedna čakajo na sprejem. Če je že prej bilo premalo postelj glede na potrebe, je epidemija težavo še stopnjevala. "Ne moremo sicer reči, da imamo zdaj več hospitalizacij, saj jih zaradi prostorskih omejitev ne moremo imeti. Imamo deset postelj. Opažamo pa, da se zelo krajšajo ležalne dobe, imamo čakalne liste, ves čas smo 100-odstotno zasedeni. Ni dneva, ko bi imeli eno posteljo nezasedeno," oriše razmere vodja enote za otroško in mladostniško psihiatrijo dr. Hojka Gregorič Kumperščak.

Hospitalno zdravljenje skušajo čim prej zaključiti

Povprečna starost hospitaliziranih je 15 let. Opažajo predvsem porast depresije, motenj hranjenja, samomorilnih misli in poskusov samomora. Če so imeli še pred dvema letoma povprečno ležalno dobo 24 dni, se je zdaj skrajšala na 20. Hospitalno zdravljenje skušajo pri vseh čim prej zaključiti, da lahko pride na vrsto naslednji. "Včasih bi bilo bolje, da bi ostali dlje, a si tega ne moremo privoščiti," poudari Kumperščakova in se strinja, da tudi čakanje na drugi strani ni varno.

"Če je kdo življenjsko ogrožen, se ga sprejme takoj. Kjer se oceni, da pacienti lahko počakajo, pa se jih uvrsti na čakalne liste. V vmesnem času jim nudimo intenzivno ambulantno obravnavo. Imamo pa tudi s tem težavo, ker nimamo ne kadra ne prostorov za večanje ambulantne dejavnosti. Potrebe so se enormno povečale, od lanskega novembra imamo vsak mesec dodatnih 15 odstotkov več ambulantnih obiskov," pojasni profesorica psihiatrije.

Hospitalno zdravljenje skušajo pri vseh čim prej zaključiti, da lahko pride na vrsto naslednji. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Eno leto čakanja na ambulanto

Vse skupaj je tudi na račun tega, ker so tudi primarne službe kadrovsko tako podhranjene in se vse vali k njim pod urgentno v UKC, je prepričana. "Na primarnem nivoju se čaka na ambulantno obravnavo tudi eno leto. Nekomu, ki ima samo še duševno stisko in se še ni razvila motnja, lahko z nekaterimi ukrepi hitro pomagaš. Če čakaš eno leto, pa je marsikaj zamujeno in lahko preraste v duševno motnjo," opozori Gregorič Kumperščakova. Zato se bo šele dolgoročno videlo, kakšne posledice bo to pustilo na mladostnikih.

Zaradi trendov, ki kažejo na 64-odstotni porast duševnih motenj v zadnjih 20 letih, tudi po epidemiji pritisk na oddelke pedopsihiatrije ne bo popustil. Zato si skupaj s predstojnikom pediatrične klinike dr. Jernejem Dolinškom prizadevajo za hitro in dolgoročno rešitev.

Ker je težava tako v pomanjkanju prostora za bolnišnično obravnavo kot ambulantno, vidijo najbolj realno hitro rešitev v tem, da bi na dvorišču med pediatrično kliniko in parkirno hišo postavili montažno stavbo. Tak projekt bi čez palec stal okoli 150.000 evrov. Če bi se zanj hitro odločili, bi lahko stal že jeseni. Z njim bi pridobili pet prostorov za ambulante. Še vedno pa ne bi pridobili prostora za sprejem vseh, ki morajo ostati pri njih tudi čez noč. V trenutni stavbi za to ne vidijo rešitve, zato si želijo, da bi pedopsihiatriji postavili novo.

Dnevna bolnišnica kot evropski standard

Novogradnja, ki bi obsegala okoli 2300 kvadratnih metrov, bi zajela ambulantni in hospitalni del, pa še dnevno bolnišnico, pojasni Gregorič Kumperščakova. Slednja je nekaj, kar je v Evropi velik trend. Običajno se je poslužujejo, ko je hospitalizacija zaključena, a bi bilo bolje, da je pacient voden več kot enkrat tedensko v ambulanti. Pacienti so tako čez dan deležni različnih terapevtskih postopkov, gredo v bolnišnično šolo, popoldan pa lahko odidejo domov.

UKC Maribor
Andrej Petelinšek

Za ta projekt si prizadeva tudi, ker bi pomenil prostorsko rešitev za celotno pediatrijo. Na kliniki za pediatrijo so v času korone prevzeli celotno pediatrično infektologijo, v stavbo pa se je po obnovi enote za intenzivno nego in terapijo otrok vrnila otroška kirurgija. Hkrati morajo v isti stavbi vzdrževati še sivo in rdečo covid cono za pediatrično populacijo. "Že pred korono je bilo tesno, zdaj so se vse te težave združile. Ob tem so starši do 15. leta dobili pravico do nadomestila v času hospitalizacije; če želimo zagotoviti neki standard, bo treba nekaj ukreniti," opozori predstojnik. Če bi otroška infektologija dobila prostor v novi infektološki stavbi, ki jo nameravajo zgraditi v prihodnjih letih, ter bi hkrati pedopsihiatrija dobila svojo stavbo, potrebe po nadgradnji pediatrične klinike, o kateri se je tudi veliko govorilo v preteklosti, ne bi bilo več. So pa nekatere od teh rešitev dolgoročne in nobena od njih ni v popolnosti zagotovljena.

Jernej Dolinšek in Hojka Gregorič Krumperščak
Andrej Petelinšek

Odločitev v prihodnjih dneh?

Rešitve glede otroške in mladostniške psihiatrije bodo ta teden predstavili strokovnemu svetu. Da se jasno zaveda prostorske in tudi kadrovske stiske oddelka za pedopsihiatrijo, je povedal njegov vodja, strokovni direktor UKC Maribor dr. Matjaž Vogrin. "V času pandemije ​covida-19 je situacija še dodatno izostrena in poslabšana. Pritisk otrok in mladostnikov, ki nujno potrebujejo pedopsihiatrično obravnavo, je enormen na nivoju celotne države. V sodelovanju s predstojnico oddelka in predstojnikom klinike intenzivno iščemo rešitve. Služba za investicije je pripravila nekaj variant, v prihodnjih dneh pa se bomo odločili za tisto, ki bo omogočila vsaj delno rešitev v najkrajšem možnem času. Zagotovo pa bo v prihodnjih mesecih treba poiskati dolgoročno rešitev - novo stavbo," pravi Vogrin.

​Razmišljali so torej še o treh rešitvah za ureditev ambulantne pedopsihiatrije, a se zdita montažni objekt in nato nova stavba za stroko edina sprejemljiva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta