(FOTO) Po mariborske jagode pridejo ljudje iz Trbovelj, Pirana ... In podirajo rekorde

Jon Knez
09.06.2021 06:16
V Jagodni deželi v Mariboru, kjer ljudje sadeže nabirajo sami, ne uspejo beležiti, koliko jagod prodajo. Tako ogromna je količina.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obiskovalci Jagodne dežele v eni uri naberejo kar nekaj kilogramov jagod. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Maj in junij sta čas za obiranje zgodnjih pridelkov na poljih, tudi vedno priljubljenih in slastnih jagod. Jagodna dežela ob Papeževi cesti v Mariboru že nekaj let velja za zelo priljubljeno destinacijo ljubiteljev teh malih in sladkih sadežev. Jagode si obiskovalci naberejo sami, s seboj si lahko prinesejo vedro ali ga kupijo pri vhodu na štiri hektarje veliko polje.

Nabiralec je na polju povprečno uro in pol

Prodajalka Sabina Pečovnik nam je ob obisku povedala, da so jagode posadili že lani. "Vedno eno leto prej sadimo, potem pa dve leti obiramo," pojasni in doda, da ne uspejo beležiti količin, ki jih dnevno prodajo. Posajeno imajo samo sorto alexandria, ki rodi velike in sočne jagode. Za samo eno sorto so se odločili, ker menijo, da bi ljudje nabirali le slajše, če bi jih imeli več. Nasada ne zalivajo, za to poskrbi dež. Tudi plevela ne odstranjujejo, saj za to po njihovem mnenju ni potrebe.

Igor Napast

Največjo gnečo pričakujejo čez vikende in za praznike, zato so odprti vse dni v tednu. "Škoda bi bila, da nas ne bi bilo tu čez vikende in praznike, ko imajo ljudje čas," o vsakodnevnem obratovanju pove prodajalka. Povprečno obiskovalci na polju preživijo uro in pol. Pred poljem je urejeno veliko parkirišče, a tudi to v najbolj sončnih dneh ne zadostuje. "Lani je bila en dan takšna gneča, da so ljudje parkirali vzdolž cele ceste," se spominja Pečovnikova. Letos si obetajo večji zaslužek kot lani, ko so jagode obrodile manj sadov kot sicer.

Rekorderka v šestih urah nabrala 80 kilogramov

Pri tehtanju smo srečali gospo Branko iz Logarske doline, ki je rekorderka po količini nabranih jagod. V šestih urah jih je nabrala kar 80 kilogramov. Povedala nam je, da je prišla že ob 8. uri z namenom, da bi nabrala sto kilogramov. Željo ji je preprečila vročina. "Sem zadovoljna, a bom verjetno jutri šla še na Koroško po dodatnih dvajset kilogramov," je dejala, medtem ko ji je prodajalka prišepnila, da se jutri Jagodna dežela odpira tudi v Slovenj Gradcu. V navdušenju še pove, da bo kupila Večer, da se bo lahko doma pohvalila z rezultatom.

Izkupiček je običajno velik, zadovoljstvo pa na obeh straneh, kupcev in prodajalcev. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Po mariborske jagode sicer prihajajo iz celotne Slovenije. V torek dopoldan sta prišla mama in sin iz Trbovelj, lani celo par iz Pirana.

Privlačna cena

Z obiskom so v Jagodni deželi zadovoljni in veseli, ko vidijo nasmejane obraze obiskovalcev, kako na tehtanje prinesejo polna vedra jagod. Največji naval je bil na dan otvoritve, v ponedeljek, ko je obiskovalec v eni uri nabral povprečno pet do šest kilogramov jagod, v torek pa že manj, okoli tri kilograme. Večina najprej pobere večje jagode, ki so vidnejše in blizu.

Maribor: jagodna dežela, jagode - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Posebnega marketinga, razen strani na facebooku, v Jagodni deželi nimajo, saj verjamejo, da dober glas seže v deveto vas, tudi vse do Kitajske, v šali pripomni prodajalec, misleč na kitajsko družino, ki si je ogledovala polje, polno rdečih jagod.

Privlačna je tudi cena. Za kilogram jagod je treba odšteti 2,6 evra, kar je precej manj kot na tržnici ali v trgovinah. Polkilogramska košarica domačih jagod na tržnici stane 3,5 evra do štiri, 250-gramska v trgovini okoli tri evre.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta