(FOTO) Podpisali so pogodbo za prvi slovenski vrtec, ki bo zgrajen povsem iz slovenskega lesa

mbk
28.09.2022 16:00

Investicija novega 10-oddelčnega vrtca je ocenjena na 5,3 milijona evrov. Zgrajen bo do konca leta 2023

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nov vrtec v Selnici ob Dravi je arhitekturno zasnoval Andrej Šmid
Občina Selnica Ob Dravi

V Selnici ob Dravi so podpisali pogodbo za izgradnjo vrtca. Nov 10-oddelčni vrtec bosta gradila podjetje Gic gradnje in Lumar IG, pri čemer izpostavljajo, da gre za prvi skoraj nič-energijski leseni vrtec oz. javni objekt v Sloveniji, ki bo zgrajen povsem iz slovenskega lesa, brez lepil, kovin in kemikalij. Vrednost investicije je ocenjena na 5,3 milijona evrov z DDV, občina bo pridobila tudi nepovratna sredstva Eko sklada v višini približno 1,2 milijona evrov. Zgrajen bo do konca leta 2023.

"Včasih smo rekli, da brez vrtca ne bo razvoja občine, danes pa lahko rečemo, da če občina ne bo zagotavljala prostorskih pogojev za otroke, mlade, sploh ne bo več občine, kajti demografski trendi to nakazujejo," je ob današnjem podpisu pogodbe povedala županja Vlasta Krmelj.

Vrtec Selnica ob Dravi - podpis pogodbe (od leve Ivan Cajzek, direktor GIC GRADNJE, dr. Vlasta Krmelj. županje Selnice ob Dravi, Marko Lukić, direktor Lumar IG) - 28.9.2022
Občina Selnica Ob Dravi

Obstoječ vrtec je bil zgrajen 1973/1974, prva generacija je bila v njem 1975 in do danes se je zelo malo spremenil. Vrtec obiskuje več kot 180, kar 6 oddelkov je sedaj že v šoli, ki je tudi zelo stara in so pogoji neprimerni. Županja je dodala, da pot do začetka izgradnje novega vrtca ni bila lahka. Nov vrtec, ki bo lahko imel 11 igralnic, osrednji prostor in športno igralnico, terase, razdelilno kuhinjo, prostore za strokovne delavce, upravni in gospodarski prostor ter ostale še ostale prostore bo na kar 14 tisoč kvadratnih metrih veliki parceli, ki jo je kupila občina. Tu bo tudi v prihodnje zgrajena večnamenska športna dvorana, za katero gradbeno dovoljenje tudi imajo, pravi županja. Ob vrtcu bodo urejena otroška igrišča in pripadajoče parkirišče. Za ozelenitev površin bodo zasajena drevesa. Nov vrtec se bo razprostiral na nekaj več kot 3000 kvadratnih metrih bivalne površine. Arhitekturno ga je zasnoval Andrej Šmid.

To bo prvi skoraj nič-energijski leseni vrtec oz. javni objekt v Sloveniji, ki bo zgrajen povsem iz slovenskega lesa, brez lepil, kovin in kemikalij.
Občina Selnica Ob Dravi

"GIC gradnje je na trgu že več kot trideset let in v tem času smo naredili zelo veliko raznolikih objektov, med njimi tudi veliko vrtcev in šol. Verjamem, da bomo z vsemi partnerji zgradili objekt v zastavljenih rokih, ki bo mladim nudil prostor za prijetno in veselo odraščanje," je povedal Ivan Cajzek, direktor podjetja GIC gradnje.

"Kar je potrebno izpostaviti pri tem vrtcu je, da bodo zaradi njegove zasnove, saj je skoraj nič-energijskih vrtec, s porabo energije pod 15 kWh/m2 a (pasivna gradnja), izredno nizki stroški porabe energije kot samega vzdrževanja. Ker bo grajen v celoti povsem iz slovenskega lesa s patentiranim masivnim sistemom iQwood, gre za prvi takšen vrtec oz. javni objekt v Sloveniji, bo otrokom nudil še boljšo in prijetno kvaliteto bivanja. Razne študije v tujini namreč kažejo, da je les material, bi blagodejno vpliva na uporabnike. Verjamem, da bomo z vrtcem v Selnici ob Dravi postavili nove standarde in mejnike gradnje trajnostno zasnovanih lesenih objektov v Sloveniji," pa dodal Marko Lukić, direktor Lumar IG.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta