(FOTO) Predsednik Pahor obiskal rojstni kraj kamnite kocke in pohvalil delavce

Nina Ambrož
02.03.2021 18:03
Ob 130-letnici kamnoloma pohorskega tonalita v Cezlaku je predsednik države Borut Pahor obiskal podjetje Mineral.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor si je ogledal kamnolom tonalita v Cezlaku na Pohorju.
Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Kamnite kocke, po katerih stopamo v mnogih slovenskih mestih in so znamenje upora proti (mariborski) oblasti, pogosto prihajajo iz vasice Cezlak na južni strani Pohorja v občini Slovenska Bistrica. Tam je nahajališče mogočnega, milijone let nastajajočega pohorskega tonalita, ki ga izkoriščajo in predelujejo že 130 let. Visoka obletnica in vabilo podjetja sta bila razlog, da je kamnolom in družbo Mineral danes obiskal predsednik države Borut Pahor.

Igor Napast

Kako delati v času virusa

"Podjetje je uspelo ves čas spoštovati (protikoronske, op. p.) ukrepe in je lahko normalno poslovalo. Vsi zaposleni so ohranili delovna mesta, še več, v tem času je podjetje celo zaposlovalo. Okužbi se niso mogli izogniti, a so poskrbeli, da so bili okuženi v karanteni in so veljali vsi strogi varnostni ukrepi. To sporočilo je pomembno za mesece, ki prihajajo," je povedal predsednik. Ker bo novi koronavirus kljub cepilni akciji še nekaj časa prisoten, bo poslovni svet moral najti načine, kako delati naprej, meni Borut Pahor. Pohorcem je zaželel uspeh in jih pohvalil, da "z lepim kamnom oskrbujejo našo lepo domovino".

Pohorski tonalit, ki so mu v preteklosti rekli pohorski granit, čeprav je geološko granodiorit, je sive barve z modrikastim odtenkom in zelo odporen proti zmrzovanju in obrabi. Velja za pomemben del naravnega bogastva in slovenske kulturne dediščine. V Cezlaku ob 130. obletnici kamnoloma letos obeležujejo še 110 let izdaje katastrskega načrta kamnoloma.

Pol zaposlenih in lastnik so tujci

Stanka Mišković, menedžerka Minerala, ki ima 205 zaposlenih in sedež v Podpeči pri Brezovici, je dejala, da jim je "obisk predsednika dal nov zagon za ambiciozne cilje v prihodnosti. Ves čas epidemije pazimo na zaposlene. Širimo se, iščemo nove trge in zaposlujemo. Imamo znanje, dobro ekipo in tehnologijo, ki smo jo pred nekaj leti v celoti zamenjali in s tem povečali kakovost in ugled. Zaradi pomanjkanja domače delovne sile, ki jo v prvi vrsti iščemo na zavodu za zaposlovanje in v Sloveniji, je polovica zaposlenih iz tujine," je pojasnila.

V Cezlaku prodajo okoli 4000 kubičnih metrov kamna na leto. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Mineral upravlja tri kamnolome v Sloveniji, poleg Cezlaka ima še nahajališča apnenca in marmorja na Lesnem Brdu in v Podpeči, skupno enajst kamnolomov na območju bivše Jugoslavije. Lastnik Minerala je bosanski podjetnik Fehim Selek, ki je začel s tovarno nogavic v srbskem Novem Pazarju, danes pa s povezanimi družbami obvladuje (gradbene) posle v Nemčiji in na Balkanu. Mineral je prevzel leta 2019. To leto so zaključili s 14 milijoni evrov prihodkov, kar je dvainpolkrat več kot leto prej.

Igor Napast

Prevzeli bi Cestno podjetje Ptuj in šli v tujino

V Cezlaku prodajo okoli 4000 kubičnih metrov kamna na leto. Proizvodnja se od leta 2017, ko je bilo podjetje skoraj pred stečajem, povečuje, je predstavila menedžerka. Zalog tonalita je še za vsaj 120 let, ocenjujejo v Mineralu. Usmerjeni so predvsem na slovenski trg, vendar se spogledujejo tudi s tujimi. "Prisotni smo po vsej državi. Ponekod smo glavni izvajalci, drugje podizvajalci. Naši kupci so podjetja, investitorji, zlasti javni investitorji pri prenovi trgov v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in Murski Soboti. Ukvarjamo se tudi z maloprodajo fizičnim osebam," je naštela Miškovićeva.

Igor Napast

Potrdila je, da so v dogovorih za lastniško povezovanje s Cestnim podjetjem Ptuj, saj želijo svojo dejavnost širiti na visoke in nizke gradnje. Prevzem ptujskega podjetja bi jim odprl nove možnosti v poslih in na razpisih v Sloveniji in tujini. Odločitev naj bi bila znana kmalu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta