(FOTO) Prenova Slomškovega trga v Mariboru: Za Podreccovo novelacijo pol milijona evrov

Jasmina Cehnar
30.06.2021 02:00
Mariborska občina naredila prvi korak k prenovi Slomškovega trga, ki jo bo tudi tokrat zaupala znanemu arhitektu Borisu Podrecci. Obnovo je razširila na vse vpadne ulice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhitekt Boris Podrecca bo na Slomškovem trgu upošteval vsa obstoječa drevesa in dodal še nove zelene površine, zagotavljajo na občini. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Mestna občina Maribor je začela tudi obnovo Slomškovega trga. Kot smo poročali, bo pri tem uporabila idejno rešitev arhitekta Borisa Podrecce, ki je zmagala na natečaju v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. V poštev pa ne pride osnovni načrt, ki je v preteklosti pri delu meščanov in stroke sprožil ognjevit odpor zaradi načrtovanega poseka dreves pred rektoratom, temveč novelirana različica. Občina je tako pri dunajskem Atelierju Podrecca po postopku pogajanj brez predhodne objave že naročila izdelavo projektne dokumentacije. In čeprav gre za novelacijo, bo iz mestnega proračuna zanjo šlo skoraj 510.000 evrov.

​Koncept obnove bo spremenjen

Na občini pojasnjujejo, da je tako visok znesek posledica tega, da se naročilo projektiranja razširja na vse vpadne ulice - Orožnovo ulico, Miklošičevo ulico, Poštno ulico, Gledališko ulico, Lekarniško ulico, Ulico 10. oktobra in prehod na Rotovški trg. "Te ulice in prehodi v projektni dokumentaciji izpred 27 let niso bili vključeni. Novelacija projektne dokumentacije po skoraj treh desetletjih zahteva, skladno z aktualnimi pogoji in zahtevami sodobnega projektiranja javnih površin, skoraj popolnoma spremenjen koncept obnove trga in pripadajočih ulic. Prav tako v preteklosti ni bila narejena kompletna projektna dokumentacija, kar pa je predmet sedanjega javnega naročila," še ceno pojasnjujejo na občini.

​Zakaj so se potemtakem sploh odločili, da obnova steče po Podreccovih zamislih, ki bodo torej skorajda povsem spremenjene? "Boris Podrecca je svetovna avtoriteta na področju urejanja javnih površin. Temu vsled mu zasnovo tako pomembnega predela mesta tudi zaupamo," so odgovorili.

Slomškov trg
Andrej Petelinšek

​Sedemmilijonski projekt

Ob tem na MOM zagotavljajo, da se za zelenje na Slomškovem trgu ni bati, saj bo novelirani projekt upošteval vsa obstoječa drevesa in jih bo še dodal, in sicer na lokaciji, kjer so trenutno parkirna mesta. Po prenovi na Slomškovem trgu namreč ne bo več voznih površin, razen intervencijskih poti in dostopa za stanovalce. "Novelirali smo programsko nalogo v smislu, kaj si na trgu želimo. To so poenotenje dohodnih ulic, enotno tlakovanje in umik avtomobilov, ne želimo pa si uničenja parka. Prav tako pod trgom ni več predvidene garaže," je že pred časom pojasnil Teobald Pajnik iz projektne pisarne, ki je vodila pogajanja z znanim arhitektom.

S Slomškovega trga se načrtuje tudi umik avtomobilov.
Sašo Bizjak

Obnova trga in pripadajočih vpadnih ulic je ocenjena na sedem milijonov evrov (brez DDV). Četudi je projektiranje načrtovano še v tem letu, pa je preostala časovnica še nejasna. Na občini namreč navajajo, da bi javno naročilo izvedbe gradbenih del opravili v prihodnjih letih.

​Javno mnenje se ni nikoli obrnilo

Spomnimo: Atelier Podrecca je s projektom ureditve Slomškovega trga zmagal na natečaju leta 1995, mestna oblast pa je načrt zaradi močnega nasprotovanja javnosti začasno umaknila. Civilna pobuda se je tedaj z zbranimi 7000 podpisi zoperstavila predvsem predvidenemu popločenju površine oziroma odstranitvi številnih starih dreves. Zgolj tri drevesa je sicer predvidel že razpis, znani arhitekt pa je po naknadnem predlogu strokovne komisije svojo rešitev spremenil in ohranil približno ducat starih dreves - vse hraste okoli stolnice, ginko in še nekatera druga drevesa. A javno mnenje se ni nikoli obrnilo obnovi v prid.

Slomškov trg
Andrej Petelinšek

Leta 2008 se je debata o prenovi Slomškovega trga znova razplamtela. Tedanja mestna oblast je sklenila, da ponovnega natečaja za obnovo trga ne bo, obnovitvene načrte pa dopolnila z izgradnjo podzemne garaže pod trgom, ki je zdaj črtana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta