(FOTO) Pubeci: Tudi letos mladi, sveži in igrivi

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
24.10.2019 17:49

Rumene metuljčke si je letos nadelo 25 štajerskih vinogradnikov in vinogradic, ki pod blagovno znamko Pubec tržijo svoja mlada vina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V projektu Pubec, ki ga skupaj z ženo vodi znani mariborski fotograf Borut Cvetko (desno), letos sodeluje 25 štajerskih vnogradnikov.
Sašo Bizjak

Naš pubec je sivi pinot. Je svež, mlad in igriv," je mlado vino, ponos svoje vinogradniške družine iz Ročice nad Jakobskim Dolom, danes predstavil Dušan Mulec v Hiši Stare trte. Tam so pubeci in dekline, vinogradniki in vinogradnice, ki so letos pristopili k projektu Pubec, nazdravili peti sezoni in začetku uradne prodaje mladih vin štajerskih vinarjev. Vina čisto vseh sodelujočih vinogradnikov - teh je tokrat 25 - sicer še niso na prodaj, bodo pa zagotovo že do 4. novembra, ko bo osrednji dogodek, Salon štajerskih mladih vin v prostorih Porscheja na Ptujski cesti v Mariboru. Tri dni kasneje, 7. novembra, se seli še v Festivalno dvorano v Ljubljani.

Maribor - novinarska konferenca pred začetkom projekta Pubec 2019 - Štajersko mlado vino, na kateri bodo predstavili tudi Salon štajerskih mladih vin v Mariboru in Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani; Hiša Stare trte - -
Sašo Bizjak

Dvigniti štajerska vina

"Veseli smo, da ponovno streljamo v Ljubljano, kjer obisk pridno raste. Pubec tam dokazuje svojo vrednost s predstavitvijo in s širjenjem zavedanja o štajerskih vinih," je povedal Borut Cvetko, ki s svojo ženo Natalijo Cvetko vodi projekt. Ta je na tiskovni konferenci dejala, da je cilj projekta ozaveščati o kulturnem in odgovornem uživanju vina, zlasti med mladimi.
"Interesi Pubeca so dvig prepoznavnosti štajerskih vin, destinacije same, kvalitete in sledenje svetovnim trendom, kar se tiče belega in mladega vina. Mislim, da vseh pet let to že odlično uspeva," je pojasnila Natalija Cvetko in kot letošnjo novost izpostavila QR-kodo na izobešanki, ki jo nosi vsaka steklenica Pubeca. Z odčitanjem kode bo lahko vsak kupec izvedel več o vinarju. Da bi morali povezovanje projekta Pubec prenesti tudi na druge sektorje, pa je izpostavil Stane Klemenčič, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor, ki je strokovna opora projekta. "Vse bolj ugotavljamo, da bomo morali strniti vrste, saj lahko s skupnim nastopom bistveno bolj zadovoljimo potrebe tržišča," je prepričan.

Maribor - novinarska konferenca pred začetkom projekta Pubec 2019 - Štajersko mlado vino, na kateri bodo predstavili tudi Salon štajerskih mladih vin v Mariboru in Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani; Hiša Stare trte - -
Sašo Bizjak

Kakovost kljub mladosti

Da je res tako, potrjujejo tudi vinarji, ki pravijo, da jim sodelovanje pri projektu dviguje prepoznavnost in veča prodajo tudi drugih vin, podoben model pa bi si želeli še za svoja ostala vina, ne le mlada. "Pubec prinaša predvsem prepoznavnost vinorodne dežele podravske, vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija in s tem tudi štajerskih vin, ki so izjemno dobre kvalitete in se jih splača pokusiti," je povedala Amadeja Tacer iz kleti Radgonske Gorice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta