(FOTO) Velikopotezni načrti ob Dravi: Takšna naj bi bila leta 2024 ureditev območja ob sedanjem Mariboxu

Damijan Toplak Damijan Toplak
20.07.2020 08:10

Ob KD Group med investitorji tudi Stojan Auer, ki pa meni, da bi v zelo kratkem času in z le nekaj sto tisoč evri najprej morali poskrbeti za ureditev dravskega nabrežja ob Mariboxu. Projekt naj bi zaživel leta 2024.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšna naj bi bila leta 2024 ureditev območja ob sedanjem Mariboxu. 
Maribox

Po lanski prodaji tretje največje slovenske zavarovalnice Adriatic Slovenice italijanskemu Generaliju in ko so si delničarji KD Group iz tega naslova pred nekaj dnevi razdelili 79 milijonov evrov dividend, naj bi se omenjena družba v pretežni lasti posameznikov iz KD-jevega kroga (družine Gantar, Sekavčnik, Butina, tudi Racman) bolj odločno podala v nepremičninske posle. Ljubljanski KD Group (naslednik nekdanje Kmečke družbe) prek svoje mariborske družbe Projektor, ki ima v Mariboru v lasti zabaviščno-kinematografski kompleks Maribox, v neposredni bližini tega objekta in reke Drave pripravlja velik investicijski projekt. Po spremembi OPPN in pridobitvi vseh gradbenih dovoljenj naj bi KD Group okvirno leta 2022 projekt začel in ga leta 2024 končal.

Prostor ob Mariboxu dobi novo vsebino

Miha Gostiša, v KD Group odgovoren za nepremičninske projekte - tudi za pravkar potekajočo gradnjo luksuznega Šumijevega kvarta v Ljubljani, kjer bodo ob 96 luksuznih stanovanjih še poslovni prostori in hotelski del ter parkirni prostori - je potrdil, da želijo projektno dokumentacijo in vsa potrebna dovoljenja urediti v prihodnjih dveh letih ter gradnjo v Mariboru končati do izteka leta 2024. "Ob kinocentru, kjer zeva praznina, bi prostor napolnili z novo vsebino. Ob objektu bi gradili 10- do 12-nadstropni objekt, kolikor bodo dovoljevale prostorske omejitve. Novi objekt se smiselno priključi na obstoječi stavbni fond na zahodni strani. Podobna zgodba je na vzhodni strani (na območju Festivalne dvorane Lent, op. a.), kjer pa je investitor Stojan Auer. Spodnje etaže bi namenili poslovnim prostorom (približno 6000 kvadratnih metrov), višje etaže in navezavo na obstoječi stavbni fond pa stanovanjem (približno 4000 kvadratnih metrov). Investicija na zahodnem delu Mariboxa bi znašala do 20 milijonov evrov. O cenah stanovanj pa je še preuranjeno govoriti," pove Gostiša. Po naših podatkih pa naj bi se cene novih stanovanj, ker gre za elitni del Maribora tik ob Dravi, gibale med 2000 in 2800 evri z DDV za kvadratni meter, pri čemer bo veliko odvisno od tega, v kakšni kondiciji bo v prihodnjih letih mariborski nepremičninski trg.

Ob Mariboxu naj bi do leta 2024 zrasle tri stolpnice, urejena naj bi bila dravska promenada od Titovega mosta vse do dvoetažnega mosta na Pobrežju. 
Maribox

Zaključek natečaja bo osnova za OPPN

Stojan Auer potrdi, da bo kot poslovni partner sodeloval v projektu, saj ima na omenjenem območju s Festivalno dvorano Lent in parkiriščem v lasti 3400 kvadratnih metrov zemljišča. Še bolj kot za stanovanjsko-poslovni del projekta si Auer, ki je tudi mariborski mestni svetnik, želi, da bi na tem območju s precej manjšim denarnim vložkom najprej zaživela promenada ob Dravi, saj je to zanj eden najlepših delov mesta, za katerega je sramota, da je v tako klavrnem stanju. Na MOM pa podžupan Gregor Reichenberg pravi, da so na tem prostoru ena od "mestnih vrat", vstopna točka ob železniški progi, s tremi vertikalnimi poudarki (bloki) v staro mestno jedro na jugovzhodnem delu mesta. MOM je predlani sprejela sklep o pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za območje Mariboxa in levega nabrežja Drave. Sklep določa, da se na to območje umeščajo trije programski sklopi - Maribox vzhod in zahod ter nabrežje Drave. Projektne rešitve za vse vsebinske sklope morajo biti pridobljene z natečajem, v katerem MOM sodeluje pri izbiri natečajne rešitve. Zaključek natečaja, ki naj bi ga izvedli kmalu, bo tudi osnova za sprejetje OPPN.

Večji del dravskega nabrežja ob Mariboxu ostaja zanemarjen in Mariboru ni v ponos.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta