(FOTO) Za mariborskimi nujnimi službami noč z manj tipičnimi novoletnimi poškodbami zaradi alkohola in pirotehnike. Obiskal jih je župan Arsenovič

Barbara Bradač Barbara Bradač
01.01.2021 14:00
Policisti in gasilci so imeli letos manj dela, ne pa tudi reševalci in urgentni center. Mariborski župan Saša Arsenovič je na novoletni dan obiskal zaposlene v intervencijskih službah, porodnišnici in domu starejših - Domu Danice Vogrinec Maribor
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obisk mariborske policijske postaje 1, kjer se je župan srečal s pomočnikom komandirja Matejem Harbom.   
Andrej Petelinšek

Praznikom navkljub nekatere službe delujejo nemoteno, neprestano 24 ur na dan. Zadnjo noč v letu so policisti in gasilci preživeli mirno noč. V urgentni službi UKC Maribor in reševalni službi je bila pestra noč, a z manj tipičnimi prazničnimi poškodbami, manj opeklinami, manj je bilo alkoholnih opojev. 

Vse dežurne službe v občini je po najdaljši noči v letu danes obiskal mariborski župan Saša Arsenovič. "Življenje gre naprej. Dočakali smo leto 2021, upamo, da bo bolj predvidljivo kot lansko. Za marsikoga je bilo zagotovi tudi lani kaj dobrega, upamo da bo tega še več. Dobra stran ukrepov je, da je bilo manj druženja, manj nesreč, manj intervencij in da smo dobro prešli skozi silvestrovanje," je povedal po obisku Policijske postaje 1 na Vošnjakovi ulici v Mariboru.

 

V Domu Danice Vogrinec je župana o delu in izzivih v času epidemije seznanil direktor doma Marko Slavič. 
Andrej Petelinšek

Obiskal je še Dom Danice Vogrinec Maribor in se ustavil pred mariborsko porodnišnico, kjer je v avli porodnišnice dežurnemu zdravniku Andreju Cokanu predal čestitke ob rojstvih in predal darilca. Kot že lani, župan tudi letos ni obiskal porodnic in novorojenčkov, tako zaradi ukrepov za zajezitev širjenja virusa kot pravice do miru mamic. Se je pa v Mariboru letos prva rodila deklica ob 3.56, težka 3440 gramov, ob 4.04 pa ji je sledil 2720 gramov težak deček. Tudi zadnji otrok v lanskem letu je bila deklica, rodila pa se je v četrtek ob 20.03.

Doslej opoldneva so se v mariborski porodnišnici rodili štirje otroci. Čeprav cvetja ob najlepšem trenutku v življenju ni smel predati, so mamice dobile manjšo pozornost.  
Andrej Petelinšek

Obiskal je še Reševalno službo Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor – UKC Maribor in Urgentnega centra UKC Maribor. V urgentnem centru je bila tudi zadnja noč v letu pestra. "Težjih tipičnih novoletnih poškodb povezanih s petardami, recimo opekline in podobnim, je bilo manj kot prejšnja leta, bistveno manj je bilo tudi alkoholnih opojev. To pa ne pomeni, da ni bilo težkih poškodb. Gneča je bila tudi ponoči in je še vedno pestro, zaradi poslabšanja bolezenskih stanj, infarktov, pa tudi padcev, poškodb glave..." dr. Igor Goričan iz Urgentnega centra UKC Maribor. 

V Urgentnem centru so tudi to noč imeli polne roke dela.
Andrej Petelinšek

Župan je obiske nujnih služb zaključil na Cesti proletarskih brigad, kjer imamo v Mariboru Center za obveščanje, Reševalne službe in Gasilsko brigado Maribor. Manj intervencij povezanih s poškodbami so imele tudi Reševalne službe. "V dežurni ambulanti smo od 19. ure do 7. ure opravili 22 prevozov, 21 povezanih z boleznimi in eno zastrupitev. V dežurni ambulanti pa smo pregledali 12 pacientov. Že zjutraj so naše ekipe dvakrat pomagale reševalni službi zdravstvenega doma Lenart," je povedal Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego v mariborskem zdravstvenem domu. Mirno ni ne v urgentnem centru ne pri reševalci nikoli.

Andrej Petelinšek

 

Gasilci, na srečo, veliko dela niso imeli. Poveljnik Primož Osojnik je za Večer povedal, da so imeli zgolj eno intervencijo. "Manj je bilo pokanja petard in manj ognjemetov, kar se pozitivno pozna. Prejšnja leta smo ponavadi gasili kakšno ostrešje, letos to ni bilo treba," je povzel noč poveljnik.

Andrej Petelinšek

Župan Saša Arsenovič je hvaležen vsem službam, ki 365 dni v letu in 24 ur na dan skrbijo za nas. "Povsod so precej utrujeni glede na lanskoletne izzive. Zaznali smo povsod ekipno delo in upanje, da bo kmalu boljše," je bil poln vtisov po obiskih. Izpostavlja, da je izjemno ponosen na vse, ki so se tako hitro in tako radodarno odzvali z vsemi vrstami pomoči po potresu za prebivalce Hrvaške. "Veliko srce je v Mariboru in regiji. Ta pomoč v stiski jim je verjetno na psihološki ravni pomenila še več, kot sama materialna pomoč. Hvala vsem Mariborčanom, ki ste pomagali in hvala vsem, ki ste se držali ukrepov, da je lahko bila ta noč mirna," se mariborski župan zahvaljuje in vošči vsem vsem veliko zdravja, veselja, uspeha in kreativnosti v letu 2021. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta