(FOTO) Znova pogin rib v Perniškem jezeru. To je razlog ...

17.08.2021 17:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob robovih Perniškega jezera so vidni beli napihnjeni trebuhi somov, plavajočih na hrbtih. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

V Perniškem jezeru, kjer je v zadnjih letih zaradi mulja poginilo več deset ton rib, so opazili okrog 50 mrtvih somov. "Zadnji dve leti je bil mir, ker je bil dvignjen nivo vode v jezeru za približno 40 centimetrov, ampak kot izgleda, je precej sušno poletje, ko ni bilo dovolj pritoka v Perniško jezero, naredilo svoje. Upam, da je dež v ponedeljek preprečil najhujše," je komentiral Gregor Žmak, župan občine Pesnica, kjer so o novem poginu obvestili tako Direkcijo RS za vode kot druge institucije.

Igor Napast

Na Direkciji RS za vode so povedali, da vzdržujejo stalno koto ojezeritve v poletnih mesecih znatno višje, kot je to predvideno v pravilniku o obratovanju in vzdrževanju akumulacije, ki je primarno namenjena zadrževanju visokih voda reke Pesnice. "Zaradi visokih temperatur in pomanjkanja svežega dotoka vode v spodnjo akumulacijo Pernica je prišlo do pogina nekaj deset večjih rib. Kadavre rib, približno 50 somov dolžine od 50 do 100 centimetrov, je naplavilo k vmesni pregradi in zahodni brežini," so pojasnili vzrok za pogin. Kadavre rib bodo odstranili danes v sodelovanju z Veterinarsko higiensko službo. 

Perniško jezero
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta