Glazerjeve: Nagrada za življenjsko delo Bredi in Tinetu Varlu

MBK
12.03.2020 12:30

Letošnjo podelitev Glazerjevih nagrad in listin, ki bi morala biti prihodnjo soboto, 21. marca, so zaradi koronavirusa prestavili na kasnejši čas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tine in Breda Varl
Igor Napast

Odbor za podelitev Glazerjevih nagrad Mestne občine Maribor je podelil letošnje Glazerjeve nagrade, poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru. Nagrada za življenjsko delo za leto 2020 na področju kulture gre lutkovnima ustvarjalcema Bredi in Tinetu Varlu, Glazerjeve listine pa prejmejo fotograf Miran Mišo Hochstätter, filmski režiser Matjaž Ivanišin in literarni urednik in založnik Orlando Uršič. Letošnja podelitev Glazerjevih nagrad in listin bi morala biti prihodnjo soboto, 21. marca, v Kazinski dvorani SNG Maribor, a so jo na mariborski občini, upoštevajoč preventivne ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, prestavili na kasnejši čas.

Zaznamovala razvoj lutkovne umetnosti

"Breda in Tine Varl sta zaznamovala razvoj lutkovne umetnosti v Mariboru, v Sloveniji in na avstrijskem Koroškem. S svojim umetniškim delovanjem - Tine Varl kot režiser in umetniški vodja gledališča, Breda Varl kot oblikovalka lutk, scenografka, kostumografka ter umetniška vodja gledališča - sta ves čas svojega ustvarjanja oblikovala in razvijala podobo lutkovnega področja. Vsak zase in kot umetniški dvojec sta vtisnila neizbrisen pečat zlasti Lutkovnemu gledališču Maribor," je zapisano v obrazložitvi letošnjih Glazerjevih nagrad.

Obrazložitve listin

Znani mariborski fotograf Miran Mišo Hochstätter je Glazerjevo listino prejel za razstavo Pokrajine - fotografije, sanje in spomini. "Miran Mišo Hochstätter je vsestranski umetnik, občutljiv na glasbo in literaturo; predvsem pa zna vse to odlično združiti v vizualnem mediju, fotografiji. Znano je, da je umetnik izrazito natančen in dosleden minimalistični
perfekcionist, ki zna povezati posamezne trenutke, tako pretekle kot prihodnje, v absolutno, resnično in popolno sedanjost, v en sam popolni trenutek, ki ga začutimo skozi postavitev v prostoru. Njegove Pokrajine niso zemeljske, temveč s prefinjeno vizualizacijo razkrivajo človeško telo kot simbolično krajino,"
se bere utemeljitev priznanja.

Miran Mišo Hochstätter
Andrej Petelinšek
Matjaž Ivanišin 
Osebni Arhiv
Orlando Uršič
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta