Gradnja tunela pod Mariborom bi stala 25 milijonov evrov. Kdaj bi ga lahko zgradili?

Igor Selan Igor Selan
05.11.2020 06:06

Študija, ki jo je mariborska občina naročila pri podjetju IRGO Consulting, je potrdila izvedljivost predora pod mestnim središčem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako bi bil videti vzhodni uvoz v predor pri frančiškanski cerkvi.
MOM

Gradnja predora pod središčem Maribora je mogoča in tehnično izvedljiva, je pokazala študija, ki jo je pri podjetju IRGO Consulting naročila mariborska občina. Kot je znano, občina že dlje časa išče potencialne rešitve za prometne zagate na levem bregu Drave, ki nima ustrezne prometnice na osi vzhod-zahod. Urgentno iskanje nove rešitve se je kot še posebno nujno pokazalo, ko je občina letos za ves promet zaprla prenovljeni Glavni trg in del Koroške ceste do osrednje tržnice, zaradi česar se je v Mladinski, Maistrovi, Krekovi in še v nekaterih drugih ulicah v središču mesta promet še dodatno povečal. V načrtu je tudi zaprtje Lenta, ki ga namerava občina prenoviti prihodnje leto.

Posebno zahteven uvoz pri frančiškanski cerkvi

Kot izhaja iz sporočila občine, bi predor, ki bi tekel pod Gosposvetsko cesto in Slovensko ulico, bil dolg slab kilometer. Optimalna rešitev za zahodni uvoz v predor bi bilo križišče Gosposvetske in Vrbanske ceste, ki bi ga preoblikovali v krožišče, za vzhodni uvoz pa križišče Partizanske in Titove ceste. A bi predvidena rešitev, kot je videti tudi na grafični upodobitvi, arhitekturno pomembno vplivala na veduto Partizanske ceste in območja pri frančiškanski cerkvi. Zato so vzhodni uvoz v študiji identificirali kot posebno zahtevnega, zaradi česar ga bo občina skupaj s strokovnjaki različnih strok v postopku recenzije obravnavala posebej, preučila pa bo tudi možnosti podaljšanja predora v smeri vzhoda do križišča Partizanske ceste z Meljsko oziroma do hitre ceste skozi Maribor (do stavbe nekdanjega Giga Sporta)."Iskanje optimalne rešitve v postopku študije variant je namreč predmet vsake tako zahtevne investicije," pravi podžupan Samo Peter Medved.

Zahodni uvoz v predor v križišču Gosposvetske in Vrbanske ceste
MOM

Daljši predor bi gradnjo bistveno podražil

Mariborski podžupan predvideva, da bo predlagana rešitev sprožila precej polemik, vendar je sam prepričan, da je primerna, in to iz več razlogov. "Res je, da je danes na tem delu pred cerkvijo cona z malo prometa (dostava, taksi), vendar vedno ni bilo tako. Ne nazadnje so, že ko so cerkev konec 19. stoletja zgradili, to postavili ob tedanji prometnici. Območje vzhodnega uvoza v predor je tudi predmet arhitekturne obdelave v smislu ureditve urbanega prostora brez prometa na območju pred samo cerkvijo, pri čemer bi portal območje v celoti varoval pred hrupom in drugimi vplivi prometa," razlaga Samo Peter Medved.

Samo Peter Medved
Andrej Petelinšek

​Če bi predor podaljšali, bi izgubili nekaj prometne učinkovitosti, razmišlja podžupan, križišče Partizanske ceste z Meljsko je že zdaj prometno problematično in neustrezne pretočnosti. "Ob tem bi pri predoru, daljšem od enega kilometra, morali zgraditi tudi interventni uvoz in izvoz, izvesti bi morali tudi prezračevalne sisteme, kar bi gradnjo bistveno podražilo," predlagano rešitev utemeljuje Medved.

Najhitreje čez štiri do pet let

Kot sporočajo iz mariborske občine, je investicija v 980 metrov dolg predor ocenjena na 25 milijonov evrov, najkrajši možen čas, v katerem bi predor lahko zgradili, pa je od štiri do pet let. "Seveda, če bi imeli pred seboj realno finančno konstrukcijo," izpostavlja podžupan Samo Peter Medved. Problem je namreč v tem, da občina tega projekta ni sposobna financirati sama.

"Želja občine je, da bi to potezo kategorizirali kot državno cesto, brez tovornega tranzita, kar je mogoče, a je treba pripraviti ustrezna gradiva. O tem smo se tudi že pogovarjali z Direkcijo za infrastrukturo in pristojnim ministrom. Žal za gradnjo cestne infrastrukture baje ni več mogoče evropskih sredstev pridobiti neposredno, čeprav to še preverjamo. Je pa občina vsekakor sposobna pripraviti prostorsko in projektno dokumentacijo in investicijo pripeljati do gradbenega dovoljenja," še pravi Medved.​

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta