Grema na kafe z Dolfetom Rajtmajerjem: Hudič je, ker Drava teče skozi Maribor

Miha Dajčman Miha Dajčman
05.03.2019 17:13

Pod vzdevkom Univerzitetni je dr. Dolfe Rajtmajer carjeval leta 1996, kot 33. pohorski car, pri 78 letih pa je napisal knjigo o zgodovini smučanja na Pohorju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dolfe Rajtmajer pravi, da so bili prvi pohorski carji "alter wiener schule", stara dunajska šola - kar so rekli, so naredili.
Sašo Bizjak

Nekdanji profesor na pedagoški fakulteti, učitelj smučanja dr. Dolfe Rajtmajer, je bil pohorski car leta 1996, carjeval je pod vzdevkom Univerzitetni. Pri 78 letih je napisal knjigo o zgodovini smučanja na Pohorju z naslovom Pohorski carji. "Zelo je važno, da je bil Maribor med prvimi na tem delu Balkana s smučkami," je opozoril pred začetkom pogovora v kavarni Avenija, kjer se srečuje s svojimi kolegi. Lokal je snahin, pove. "Ne vabim sem, da bi delal promet. Jaz častim. Povabim jih tudi na sladico, mi ji rečemo joške, ker tako izgledajo, pa si rečemo, da gremo na joške. Gre za doživetje." Pil je kavo z mlekom.
Kot univerzitetni športni profesor, ki je v športu deloval vrsto let, zagotovo veste, kako športno mesto je Maribor.
"Štirideset let sem bil v športni zvezi in moram povedati, da je hudič, ker Drava teče skozi Maribor. Če bi reka tekla na eni ali drugi strani, da ne bi bilo levega in desnega brega, bi bilo veliko bolje. Je pa dr. Tomažič skupaj z branikovci v svojem času bregova združil. Ko sem bil predsednik podzveze za košarko v Mariboru, smo se na vseh sejah pogovarjali, kako bi družili ekipe, ampak jih nikoli nismo. To je nek odraz mariborskega športa. V Mariboru imamo več kot 40 športov, denarja za to ni dovolj. Smučarija je imela srečo, ker je bila za cel Maribor in okolico."
Če bi imeli Pohorje na levem bregu, bi imeli še en smučarski klub?
"Ne vem, če ne, po tej naši logiki. Dostikrat je bila blizu združitev, a ni šlo. Eni so bili zraven samo zato, da so to prekinili."

Dolfe Rajtmajer
Sašo Bizjak
Dolfe Rajtmajer
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta