Grema na kafe z Nežko Lubej: Maribor nima svojega plesa, imamo pa štajerske

Miha Dajčman Miha Dajčman
09.04.2019 19:24

Upokojena učiteljica Nežka Lubej je avtorica prvega priročnika za vodje otroških folklornih skupin, dejavna je kot vodja in strokovna spremljevalka srečanj folklornih skupin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nežka Lubej pravi, da so otroci danes bolj občutljivi, fantje pa manj zahtevni kot dekleta. 
Andrej Petelinšek

Iz Zabovcev je leta 1963 pri 18 letih prišla v Maribor na učiteljišče, danes živi na Koroški cesti. Nežka Lubej od leta 1958 skrbi za ohranjanje ljudskega izročila, takrat se je v osnovni šoli v Markovcih začela ukvarjati s folklorno dejavnostjo. Pred štiridesetimi leti je začela delati na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Maribor, od takrat so se prežihovci udeleževali revij, prejšnji teden so ob jubileju pripravili posebno prireditev. Vsa leta službovanja je kot razredna učiteljica vodila otroško folklorno skupino. Od leta 1984 vodi seminarje za vodje otroških folklornih skupin - o otroškem izročilu, šegah in navadah, pripravi programov otroških folklornih skupin - in strokovno spremlja srečanja. Srečali smo se v Gambrinusu. Pila je tonik, če pije kavo, jo mora skuhati sama, pravi.

Zakaj ste izbrali Gambrinus? Tukaj se po navadi srečujejo ljubitelji piva.
"Ker hodim tukaj v bližini k frizerju že 40 let, ko je bil zdajšnji lastnik star dve ali tri leta, in se še v tem lokalu ustavim. Tako je, če si navajen in zadovoljen. Sicer pa po mestu hodim zelo redko, če že, raje poleti, ko je topleje. Večkrat se odpravim izven mesta."

Kam se odpravite?
"Ravno zaradi folklore si dnevno ogledam razne revije, svetujem folklornim skupinam, kličejo me na različne konce. Veliko česa mi to vzame. Ob tem pa vodim vaje na Osnovni šoli Prežihovega Voranca in na deželi, v Lancovi vasi. V poletnih mesecih, ko je glede folklore bolj mirno, pa grem po mestu. V trgovine nerada hodim, če ni potrebno. Aja, pa v decembrskem času gremo radi na kakšno kuhano vino v center."

Ima Maribor kakšen svoj ples? Vi jih poznate veliko, največ, pravijo.
"Maribor nima svojega plesa, imamo pa štajerske, a plešemo tudi druge plese, če so otroci sposobni, jih je dobro naučiti več različnih plesov. Tudi sama sem zapisala pet plesov, plesali smo jih v Lancovi vasi. Tam sem že 35 let, vsak teden se dvakrat peljem 30 kilometrov na vaje. V Mariboru pa imamo že leta srede rezervirane za folkloro."

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta