Iniciativa Mestni zbor poziva k reagiranju: Maribor se segreva hitreje

Andreja Kutin Lednik
16.07.2019 18:47

Iniciativa Mestni zbor je na Mestno občino Maribor naslovila javno pobudo, naj se priključi vseslovenskim pozivom vladi, naj bolj aktivno pristopi k vzpostavljanju in izvajanju podnebnih politik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kmalu naj bi pri nas sledil že tretji vročinski val letos.
Sašo Bizjak

Iniciativa Mestni zbor (IMZ), ki združuje aktivne Mariborčane v raznih projektih, vodi pa tudi številne okoljske akcije, je na Mestno občino Maribor naslovila javno pobudo, naj se priključi vseslovenskim pozivom vladi, naj bolj aktivno pristopi k vzpostavljanju in izvajanju podnebnih politik.
Nedavna raziskava švicarskega inštituta Crowther Lab je pokazala, da se evropska mesta segrevajo hitreje od ostalih. Če se bo globalna temperatura dvignila za dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko dobo, bo to pomenilo za evropska mesta precej večje povišanje temperature - tudi do 3,5 stopinje Celzija. Izračuni in karta vročinskih otokov, ki smo jih nedavno objavili v Večeru, po drugi strani kažejo, da ima Maribor v zadnjih letih več vročinskih valov, daljše in bolj vroče, pri čemer so predeli mesta brez zelenih površin bolj izpostavljeni segrevanju.

Prvi letošnji vročinski val je razkril pregrete točke mesta.
Igor Žiberna
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta