(INTERVJU) Srečko Štajnbaher: Zakaj tako čuvamo to kamenje

Barbara Bradač Barbara Bradač
15.12.2019 16:58

Z vodjo mariborske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine Srečkom Štajnbaherjem o odnosu do dediščine, o njenem propadanju in (ne)odgovornosti lastnikov, tudi države, o pritiskih lastnikov in kaj omogoča ribarjenje v kalnem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečko Štajnbaher ob originalnih kipih kužnega znamenja iz Maribora, ki so na mariborskem zavodu že od leta 1991
Igor Napast

Mariborski zavod za varstvo kulturne dediščine pokriva kar četrtino slovenskega ozemlja, skupaj 80 občin, na tem območju je 19 spomenikov državnega pomena. V kakšnem stanju so ti spomeniki?
"Recimo v Mariboru je Sinagoga obnovljena, v Črni na Koroškem je obnovljen Plečnikov spomenik, nekateri gradovi pa so v zelo slabem stanju, recimo Viltuš, ki je prazen in izropan, od velikopoteznih načrtov za dvorec Račji dvor ni nič, pri Borlu se kaže luč na koncu predora, pri Dornavi je vsaj pripravljen konservatorski načrt za obnovo, obnovljena je polovica gradu Negova, grad Grad se obnavlja desetletje, za Ptujski grad se pripravlja konservatorski načrt ... Predvsem pri tistih spomenikih, kjer je lastnik država, je stanje najslabše. Kjer so solastniki ali lastniki občine, se nekaj vlaga in dogaja, medtem ko država, ki ima te ogromne kapacitete na razpolago, ne ve, kaj z njimi početi."
Zakaj je tako? Bo pri tem kaj pomagala od vlade sprejeta strategija kulturne dediščine za obdobje 2020-2023? Kaj konkretno si od nje obetate?
"Obetamo si veliko. Zdaj je največji srž problema, da mi 'spomeničarji' izdajamo pogoje za vzdrževalna in obnovitvena dela, a država ne zagotavlja minimalnega sofinancerskega deleža. Ve pa se, da je obnova dražja od novogradnje. Leta je država za obnovo kulturne dediščine za celo Slovenijo letno namenjala 700 tisočakov, ki jih je razdelila preko razpisov. S tem zneskom še enega objekta ne moremo dobro obnoviti. Mi kot zavod pa tako nimamo nobenega denarja za obnovo. S to strategijo se obeta več državnega denarja, 33 milijonov evrov za kulturno dediščino. Čakamo na potrditev v državnem zboru. Ampak opozarjam, če bomo objekte samo obnovili, ne pa jim dali ustreznih vsebin, nismo naredili nič, kvečjemu smo objekte z obnovo samo izpostavili nujnosti sprotnega vzdrževanja. Torej objektom moramo dati takšno vsebino, da pritegne, da bo lahko financirala sama sebe in pokrivala stroške vzdrževanja, ker drugače bo objekt spet pristal na državnih plečih."

Srečko Štajnbaher, vodja mariborske enote ZVKDS
Igor NAPAST
Srečko Štajnbaher
Igor Napast
Mariborska enota zavoda za varstvo kulturne dediščine letos praznuje 60 let delovanja.
Igor Napast
Srečko Štajnbaher
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta