Invalidsko podjetje z znakom zlate odličnosti

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
20.11.2018 17:46

Podjetje Bodočnost, ki daje kruh 212 zaposlenim, je praznovalo 60 let delovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na prireditev ob 60-letnici podjetja za rehabilitacijo in zaposlitev invalidov Bodočnost Maribor je ob direktorici podjetja Mileni Sisinger prišel tudi predsednik države Borut Pahor.
Igor Napast

Mariborsko invalidsko podjetje Bodočnost je v družbi svojih poslovnih partnerjev in pomembnih gostov s predsednikom države Borutom Pahorjem na čelu praznovalo 60-letnico. V podjetju, ki je v večinski lasti države, je zdaj 212 zaposlenih, več kot polovica je invalidov, kar firmi daje status invalidske delavnice.
Ob tem je Milena Sisinger, dolgoletna direktorica, ki Bodočnost vodi že 22 let, opozorila na težave, s katerimi se srečujejo kot invalidsko podjetje: "Na eni strani gre za gospodarsko družbo, ki je podvržena vsem zahtevam tržnih zakonitostih in mora spoštovati ekonomiko, na drugi strani pa zaposluje pomemben delež ljudi, ki po svojih zmožnostih niso sposobni dosegati enakih rezultatov kot zdravi ljudje. Delni deficit, ki nastaja, je urejen v obliki stalnih državnih subvencij."​

Število zaposlenih so podvojili

​Začetki Bodočnosti segajo v leto 1958, ko se je v podjetju zaposlil prvi delavec. Odtlej so se spreminjali programi in število zaposlenih pa tudi oblike poslovanja: prvo polovico obstoja so delovali kot zavod, od 1990. so se preoblikovali v podjetje v družbeni lasti, od leta 2001 pa delujejo kot družba z omejeno odgovornostjo. V preteklosti gospodarske razmere podjetju niso bile najbolj naklonjene, družba je doživljala vzpone in padce, v zadnjih letih pa doživlja razcvet - število zaposlenih so podvojili in tudi zaradi trenutnih poslovnih rezultatov z optimizmom zrejo v prihodnost. Pravilnost poslovnih odločitev se kaže tudi v tem, da so uvrščeni med najboljša podjetja v Sloveniji, saj se lahko pohvalijo z zlato boniteto odličnosti z oznako AAA.

List Stare trte kot znak dolgoživosti

V Bodočnosti zaposleni delajo v več programih. Pri programu grafika so njihovi najpomembnejši kupci bolnišnice, zdravstveni domovi, lekarne, banke in pošta, v programu kovinarstva so proizvodnjo pocinkanih vodnih rešetk v času krize dopolnili še z drugimi proizvodi, v programu mizarstvo izdelujejo masivno pohištvo iz slovenskega lesa po naročilu, in sicer tako za stanovanja kot kmečke turizme in hotele, po številu zaposlenih in obsegu prihodkov največji pa je program storitev, kjer za naročnika opravljajo pakiranje izdelkov - obseg naročil se je toliko povečal, da so poleg ročnih del uvedli tudi strojne linije. "Tudi v prihodnje bo velika pozornost namenjena razvoju obstoječih programov in ustvarjanju socialne varnosti za zaposlene in vsaj ohranitvi vrednosti družbe za lastnike," je dejala Sisingerjeva.
Podjetju Bodočnost je v imenu mariborske občine čestital podžupan Saša Pelko in direktorici predal list Stare trte kot znak dolgoživosti, predsednik Borut Pahor, ki je invalidskemu podjetju podelil protokolarno priznanje, pa je med drugim dejal, da si Bodočnost zasluži posebno pozornost in hvaležnost, saj ponuja možnosti za delo ljudem, ki jih v običajnih poslovnih okoljih morda ne bi imeli. Slovesnost je popestril nastop Andreja Šifrerja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta