Javna dela za okoli 400 brezposelnih

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
07.12.2018 15:58

Največji interes za javna dela je med brezposelnimi s peto in šesto stopnjo izobrazbe, za katere pa je na voljo najmanj programov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družabništvo je eden od najstarejših programov javnih del, ki se izvaja vsako leto.
Arhiv Večera

V območnih službah zavoda za zaposlovanje so pred dnevi začeli sprejemati vloge izvajalcev za javna dela v letu 2019. V mariborski območni službi zavoda bodo v javna dela predvidoma vključili okoli 400 brezposelnih, za kar ima območna služba na voljo dobrih 2,6 milijona evrov. V državnem proračunu je sicer za javna dela leta 2019 skupno zagotovljenih 15 milijonov evrov za predvideno vključitev 2800 dolgotrajno brezposelnih.

Kdo ima prednost

Za javna dela je med dolgotrajno brezposelnimi velik interes, sploh med tistimi, ki so v velikih socialnih stiskah in v vključitvi vidijo možnost nekoliko večjega mesečnega prihodka, kot ga omogočata socialna pomoč oziroma nadomestilo za brezposelnost. Ali ima socialni status kakšen pomen pri odločitvi za vključitev brezposelnega v javna dela - v humanitarnih organizacijah namreč stalno poudarjajo, da so v najhujših stiskah samski ljudje in tisti, ki so "prestari" za delodajalce, pa četudi jim še precej manjka do 58 let starosti, kar je eden od prednostnih kriterijev za vključitev v javna dela? Samo če izpolnjujejo kriterije za vključitev.

Strukturna brezposelnost še vedno velika

Zadnje leto, dve so se razmere na trgu dela tudi na širšem mariborskem območju zelo spremenile: če še nedolgo tega ni bilo mogoče najti zaposlitve, je danes zelo drugače - delodajalci vse težje najdejo delavce. A strukturna brezposelnost je velika, zato kljub mnogim objavljenim prostim delovnim mestom na zavodu za zaposlovanje ostaja prijavljenih mnogo predvsem dolgotrajno brezposelnih. Zato je interesa za vključitev v javna dela v mariborski območni službi med brezposelnimi še vedno precej. "Izstopajo predvsem osebe s peto in šesto ravnjo izobrazbe, kjer zavod ne razpolaga z dovolj velikim številom programov javnih del, kamor bi lahko ob upoštevanju vseh pogojev vključili vse zainteresirane osebe," pravi Mirjana Zgaga.
Ugodnejše razmere na trgu dela se vendarle poznajo, število brezposelnih na mariborskem območju pada, kar pomeni, da so se spremenili deleži sofinanciranja občine. Odstotki sofinanciranja občin so se zaradi nizke brezposelnosti povečali, tako bo za leto 2019 delež sofinanciranja za mariborsko občino 25-odstoten.
Vsako leto je za izvajanje javnih del prijavljenih več programov, kot jih lahko financira država. Tudi tokrat je tako. "Tudi letos računamo na izvajalce, ki so družbeno odgovorni in bodo dali priložnost brezposelnim, ki jim je treba posvetiti veliko pozornosti ter zagotoviti dodatno pomoč in usposabljanje, da bodo lahko uspešni pri delu," pravi Mirjana Zgaga. Novih vsebin programov javnih del ni, razen dopolnjenih v programih s socialnovarstvenega področja, denimo družabništvo dementnim osebam in ostarelim v domu, pomoč pri izvajanju aktivnosti v večgeneracijskih centrih in pomoč občanom pri uveljavljanju pravic iz javnih virov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta