Kako do lokalno pridelane hrane

Barbara Bradač Barbara Bradač
01.04.2020 18:47

Vedno več kmetij odpira svoja vrata. Preverili smo, kateri seznami, spletni portali in aplikacije predstavljajo lokalne pridelovalce hrane in njihovo ponudbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Cesar je aktiven čebelar že skoraj dve desetletji. 
Sašo Bizjak

Pred dobrim tednom je Mariborska razvojna agencija (MRA) objavila seznam lokalnih pridelovalcev hrane, ki je naletel na odličen odziv tako pri potrošnikih kot ponudnikih, saj se je od tedaj ponudba še obogatila in je na seznamu že več kot sto lokalnih pridelovalcev iz Podravja. "Ponosni smo na naše ponudnike, da so se odzvali v tako kratkem času in odprli vrata svoje kmetije. Želimo si, da prebivalci Podravja posegajo po slovenskih prehranskih pridelkih iz neposredne bližine kraja svojega bivanja, zato je seznam oblikovan po posameznih območjih v Podravju," pravi Danijela Kocuvan iz MRA.

Precejšnje povpraševanje po domačem medu

Eden od ponudnikov na seznamu je tudi Čebelarstvo Cesar iz Razvanja. "Kupci nas pokličejo, povedo, kaj bi želeli, pripravim vrečko, nato se dogovorimo za čas, da pridejo po naročeno, in to je to. Plačilo opravijo z nakazilom preko spletne banke ali pa čim bolj točen znesek naštejejo in ga največkrat dajo v kuverto, da je res čim manj stika," pojasnjuje Marko Cesar, mlad in ambiciozen čebelar ter predsednik Društva izdelovalcev medenih pijač Maribor.

Sašo Bizjak

Kako povezati kupce in kmetije

Seznam ponudnikov, ki ga je oblikovala MRA in je kot dokument objavljen na njeni spletni strani in spletnih straneh organizacij, s katerimi se je povezala, nekaterim ponudnikom in kupcem vsekakor ustreza, a iz lastne potrebe so pri nekaterih uporabnikih vzniknile ideje po preglednejši spletni ponudbi.

Sašo Bizjak

Kupec išče po pridelku, ponudnikih, zemljevidu

Tudi Domen Kert je med ustvarjalci, ki so prav tako samoiniciativno naredili nekaj več. "Korak, ki ga je naredila podravska regija, je sicer dober začetek, vendar v tej dobi potrebujemo nekaj, kar je uporabniku prijazno in omogoča lahek pretok informacij," pravi Kert, ki je skupaj s Sašo Nemec v okviru novonastale organizacije slovenijaskupaj.org, ki je nastala z namenom iskanja rešitev za težave, ki so bile izpostavljene s koronakrizo, naredil mobilno aplikacijo lokalnahrana.org, ki povezuje lokalne ponudnike hrane po celotni Sloveniji, deluje pa na mobilnem telefonu in kot aplikacija na spletni strani. "Želeli smo narediti nekaj enostavnega, da lahko kupec išče po pridelku, po ponudnikih, tudi po zemljevidu, da je čim bolj pregledno," še doda Kert. Trenutno je v aplikaciji 300 ponudnikov in več kot 1000 izdelkov.

Andrej Petelinsek

Kar vam najbolj ustreza

Zbiranju nabora ponudnikov lokalne hrane so se pridružile tudi regionalne razvojne agencije (RRA), lokalno akcijske skupine (LAS), podjetja in občine po Sloveniji. Tudi v okviru državnega projekta Naša super hrana obstaja zemljevid, na katerem lahko uporabniki najdejo najbližje ponudnike. V projektu Urbana zemljina za hrano je bila vzpostavljena digitalna platforma Inno-Rural Lokalna!Zdrava!Hrana!, kjer se povezujejo proizvajalci in kupci lokalno pridelane hrane in izdelkov.
"Kupci in ponudniki se morajo sami odločiti, skozi kateri kanal bodo oddajali ali spremljali ponudbo. Nekateri so bolj vešči digitalnih orodij in jim to ustreza, nekateri imajo raje klasičen način, da si seznam še natisnejo. Vsak naj si izbere način, ki mu najbolj ustreza," pravi Kocuvanova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta