Kako mariborsko občino skrbi lastno premoženje: Primer hiše na Ruški cesti

Nina Ambrož Nina Ambrož
09.12.2019 16:23

V Mariboru raste število praznih stanovanj. Mnoga so zanemarjena - predstavljamo primer hiše na Ruški cesti, ki velja za arhitekturni spomenik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če pogledamo večstanovanjsko hišo na Ruški cesti v Mariboru: stopniščna okna so polomljena, del strehe in žlebovi so uničeni, voda teče po fasadi in zamaka, nabirata se vlaga in smrad ...
Sašo Bizjak

V Mariboru je okrog deset tisoč nenaseljenih stanovanj, njihovo število v zadnjih letih raste. Zadnji podatki statističnega urada, ki so iz leta 2018, pravijo, da je bilo v občini Maribor skupno 52.218 stanovanj. Od teh je bilo 9494 praznih in 360 stanovanj za sezonsko ali počitniško rabo. V Mariboru je torej praznih stanovanj dobrih 18 odstotkov, kar je skoraj toliko kot v Ljubljani.
​Morda katera od teh oddajajo na črno oziroma brez prijave in statistika ni točna. Zagotovo pa drži, da so nekatera prazna stanovanja v takšnem stanju, da niso zanimiva ne za prodajo ne za oddajo. Tudi zato, ker jih lastniki puščajo vnemar. Kadar gre za stanovanja, ki so v lasti občin ali drugih pravnih oseb javnega sektorja, težave dobijo še dimenzijo javnega interesa. In praznih stanovanj, ki so v lasti ali solasti Mestne občine Maribor, je 90.

Balkoni razpadajo, okna polomljena, vlaga, smrad ...

Problem je mogoče ponazoriti z večstanovanjsko hišo na Ruški cesti v Mariboru, ki ni osamljen primer, saj je podobnih zgodb v Mariboru več. Če pogledamo od blizu, je situacija tam resna. Omet pada s stropa, balkoni razpadajo, stopniščna okna so polomljena, stopnice dotrajane, del strehe in žlebovi so uničeni, naštevajo stanovalci. Zato voda teče po fasadi in zamaka, nabirata se vlaga in smrad, v prazne prostore se zatekajo brezdomci. Suhe veje drevesa na dvorišču kažejo nevarne znake, da bi lahko odpadle in poškodovale otroke ali mimoidoče. Ogrožena je varnost, opozarjajo stanovalci v hiši na Taboru.

Sašo Bizjak

Najemnik bi kupil stanovanje, a občina ne proda

Ali bodo občinske službe začele skrbeti za objekt na Ruški cesti vsaj toliko, da ne bo več propadal in bo omogočal znosne bivanjske razmere, ali bodo stanovanja prodale? Dve stanovanji v lasti MOM sta v najemu in najemniki, ki že več desetletij vlagajo v nepremičnino - uredili so ogrevanje, obnovili stene in finalne tlake, uredili kopalnico in stranišče -, se zanimajo za odkup, vendar jim stanovanja še ni uspelo kupiti.

Sašo Bizjak

Gre za škodo in javni interes

Tako pa zanemarjena, neurejena stavba povzroča ekonomsko škodo lastnikom stanovanj in nepremičnini, torej tudi javnemu, občinskemu premoženju. Trenutni stanovalci ne morejo sami pokriti vseh stroškov za sanacijo skupnih prostorov, fasade in strehe, odgovornost bi morali prevzeti vsi lastniki. Pomembno je tudi to, da je hiši priznan status arhitekturnega spomenika na desnem bregu Drave in že zato bi bila vredna gospodarnega in skrbnega vzdrževanja. Zadeve ni mogoče omejiti le kot edinstvenega problema zasebnih stanovalcev v stavbi na Ruški cesti, ob tem gre za vprašanja družbene vrednosti in javnega interesa.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta