Kako živeti z demenco

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
14.03.2019 17:11

Zavod za dolgotrajno pomoč Aloja bo znova uvedel program družabništva, ki je namenjen bolnikom z demenco in njihovim svojcem, vodijo tudi individualne pogovore in svetujejo v zvezi z demenco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lidija Breznik: "Udeleženci se s pogovorom razbremenijo, spoznajo različne druge možnosti in se seznanijo z izkušnjami ljudi, ki so šli skozi podobne situacije."
Osebni Arhiv

Demenca zaznamuje ne le življenje bolnika, ampak tudi njegovih svojcev. Dolgoletna skrb za človeka z demenco je zelo naporna in mnogi skrbniki potrebujejo razbremenitev. Temu je namenjen program družabništva, ki so ga v Zavodu Aloja v sodelovanju z Alma Mater Europaea - Evropskim centrom začeli izvajati lani in ga bodo tudi letos od marca do julija.

Srečanja so prilagojena potrebam posameznika

"Program družabništva poteka na domu, prostovoljci so bili v posamezni družini prisotni sto ur, enako bo tudi letos. Srečanje traja tri ure, v tem času je družina razbremenjena skrbi za svojca. Prostovoljci so študenti medicine, zdravstvene nege, fizioterapije in socialne gerontologije, ki so posebej usposobljeni za družabništvo z dementnimi. Srečanja so prilagojena potrebam posameznika - lani so prostovoljke z dementnimi hodile na sprehode, ena se je z obolelo veliko pogovarjala v nemščini, ker je ta tako komunicirala, lahko delajo kognitivne vaje, vaje za ohranjanje gibljivosti in motorike, igrajo družabne igre, jim berejo, skupaj poslušajo glasbo. Letos smo program nadgradili z možnostjo razbremenilnih razgovorov za svojce, vodila jih bo študentka doktorskega študija socialne gerontologije pod pedagoškim mentorstvom dr. Sebastjana Kristoviča, o tem, kako oboleli doživlja, kar se mu dogaja," pravi Lidija Breznik, direktorica zavoda Aloja, ki je nevladna in neprofitna organizacija.

O demenci odkrito na individualnem razgovoru

Čeprav se o demenci vse več govori, mnoga vprašanja in stiske, s katerimi se zaradi nje soočajo, ostanejo brez odgovora, saj jih ljudje javno ne želijo postavljati. Zavod Aloja zato v Mariboru omogoča individualne pogovore in svetovanja v zvezi z demenco. Namenjeni so ljudem v zgodnji fazi demence, svojcem, ki skrbijo za obolele za demenco, in drugim. "Individualni razgovor je nadgradnja skupinskih predavanj o demenci. Pogosto opažam, da ljudje pred drugimi udeleženci ne vprašajo tistega, kar jih najbolj zanima ali se nanaša na njihovo situacijo," pravi Lidija Breznik, ki vodi ta osebna svetovanja. Lani je imela okoli 300 obiskov.

Lidija Breznik
Osebni arhiv

Pomoč pri razumevanju napredovanja demence

Individualni pogovori potekajo v prostorih mariborskih krajevnih skupnosti in mestnih četrti. Za uporabnike je storitev brezplačna, treba se je le predhodno prijaviti na napovedane termine, ki so objavljeni na spletni in facebook strani zavoda Aloja, v medijih, informirajo tudi tajniki KS in MČ, glas gre tudi od ust do ust. Program financira ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, mariborska občina pa omogoča brezplačno uporabo prostorov za razgovore.
Individualno svetovanje lahko pomaga pri prepoznavanju zgodnjih znakov demence in razumevanju napredovanja demence, poznavanju strategij, kako živeti z demenco, in dogovorih v družini glede skrbi za svojca z demenco, zmanjševanju stresa in načrtovanju prihodnosti v poznih fazah demence. In kakšni so rezultati individualnih pogovorov? "Raziskave iz tujine kažejo, da lahko individualni pristop podaljša oziroma zaustavi potek demence tudi do leto in pol, kar ogromno pomeni. Udeleženci se s pogovorom razbremenijo, spoznajo različne možnosti, seznanijo se z izkušnjami ljudi, ki so šli skozi podobne situacije. Pokažem jim tudi tehnike in načine ravnanja z dementnimi. Včasih se da z majhnimi stvarmi doseči zelo veliko: denimo primeren način komunikacije lahko ogromno doprinese," zaključi Breznikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta