Kakšno vodo pijemo? V kanalizaciji so že našli vreče cementa, živalske kože, kamenje ...

Andreja Kutin Lednik
20.03.2019 15:01

Pitna voda v Mariboru je dobra, a pretežno zato, ker prihaja od drugod. Problematični so majhni zasebni vodnjaki, pa tudi izviri, ki veljajo za zdravilne, ne zdravijo nujno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podžupanja Helena Kujundžič Lukaček, Leon Lozar in Danilo Burnač. 
Sašo Bizjak

V Mariboru pijemo dobro vodo, so na že tradicionalni novinarski konferenci ob dnevu voda (22. marec) zatrdili odgovorni. A dobra novica še ne pomeni, da z vodo tudi ravnamo dobro, voda je namreč naša odgovornost tudi po tem, ko odteče skozi odtok. Nenazadnje je tudi računsko sodišče v tem tednu izdalo poročilo, ki kaže, da povsod z vodo ni vse v redu in da bi država predvsem na področju nadzora lahko naredila več. Nataša Sovič z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH): "Veseli nas, da je računsko sodišče prepoznalo pomen skrbi za vodo." A nekdaj smo imeli v Sloveniji dosti širši program analiziranja vseh vrst voda, pa tudi snovi, ki so jih iskali v vodi, je bilo več, nadzor nad vodami pa se krči zaradi varčevalno naravnanih programov. Olga Mravlje z Medobčinskega urada za varovanje okolja izpostavlja opozorilo mladih, ki so prejšnji teden na ulici opozarjali, da je planet tudi njihov: "O tem, kaj sodi v naravo in kaj ne, naj sodi stroka in ne politika," je poudarila in dodala, da je stroki treba "dati večjo težo".

Brezbrižnosti si ne moremo privoščiti

Mariborski vodovod je lani načrpal 13,9 milijona pitne vode, od tega devet kubikov iz črpališča Vrbanski plato, Mariborčani porabimo v povprečju 145 litrov pitne vode na prebivalca, a od tega le dva odstotka porabimo za pitje in kuhanje, poudarja Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda. Leon Lozar, direktor družbe AquaSystems, ki upravlja z največjo čistilno napravo na Dravi, meni, da bi tudi bogate države, kot je Slovenija, morale vzeti opozorila Organizacije združenih narodov ob dnevu voda resno: "Tudi v Sloveniji in Mariboru si ne moremo privoščiti brezbrižnosti pri upravljanju z vodo." Letno sprejmejo na mariborski čistilni napravi devet milijonov odpadne vode, pri čiščenju pa ostaja 12.000 ton blata, kljub temu, da centralna čistilna naprava v Dogošah deluje že 15 let, se še vedno tam znajde marsikaj, kar ne sodi v kanalizacijo: biološki odpadki, manjši kosovni odpad, barve, zdravila, fitofarmacevtska sredstva, ki jih naprava ne odstrani, ampak ostanejo v vodi, kjer onesnažujejo vodne vire. O podobnem ravnanju poročajo tudi v Nigradu, v kanalizaciji so že našli vreče cementa, živalske kože, kamenje, tekstil ... "Vse to lahko poškoduje kanalizacijo," pravi Dejan Tacer iz Nigrada. S prečrpališča v Melju, kjer se zbere vsa odpadna voda z levega brega Drave, vsak teden odpeljejo sedemkubični zabojnik nesnage, ki ne sodi v kanalizacijo.

Onesnaženi "zdravilni" izviri

Vse našteto niža kvaliteto vode nižje ob Dravi, kjer je voda že tako obremenjena s pesticidi zaradi kmetijstva. In kaj kažejo analize? Zora Levačič, vodja NLZOH pove, da je voda velikih vodovodnih sistemov, kot je mariborski, varna. Več težav je z zasebnimi viri, iz katerih dobiva vodo še vedno med 110 in 130 tisoč Slovencev. Lani so v NLZOH pričeli izvajati analizo vzorcev vode iz majhnih vodnjakov in rezultati so pokazali, da je skrb upravičena. Kar 85 odstotkov od okoli 150 vzorcev je bilo neskladnih. Zato NLZOH nadaljuje z akcijo - vzorce vode lahko lastniki vodnjakov odnesejo v najbližjo enoto laboratorija, v tem tednu so cene analiz nižje od siceršnjih.
V laboratoriju so analizirali tudi vodo iz treh vodnih izvirov, kjer občani točijo vodo, saj menijo, da je boljša od tiste iz vodovoda, celo zdravilna. Izkazalo se je, da ni tako, v dveh so našli koliformne bakterije, v enem pa celo sledove starega fekalnega onesnaženja. "Za vir Mucova pečina smo priporočili Občini Ruše, naj tam postavi opozorilno tablo z napisom, da je treba vodo pred uporabo prekuhavati," pove Sovičeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta