Karitas: Prosilcev je manj, stiske pa večje

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
07.02.2019 13:22

Na vrata Nadškofijske karitas Maribor trkajo brezposelni, tudi nekateri zaposleni in vse več upokojencev, ki kljub skromnosti in odrekanju ne zmorejo preživeti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Maček, predsednik Nadškofijske karitas Maribor, ugotavlja, da je polovica ljudi, ki potrka na vrata karitas, samskih in starejših od 50 let.
Andrej Petelinšek

Na vrata Nadškofijske karitas Maribor je lani sicer potrkalo šest od osem odstotkov manj ljudi v stiski, toda stiske so se poglobile. "Januarja in februarja bo število pomoči potrebnih verjetno spet višje, predvsem zaradi izteka vključitev v javna dela," pričakuje Branko Maček, predsednik Nadškofijske karitas Maribor. Pomoč iščejo brezposelni, tudi nekateri zaposleni, vse več je upokojencev, ki se kljub skromnosti in odrekanju ne zmorejo prebiti skozi mesec - med njimi je na primer tudi 80 let stara upokojenka, ki se je oglasila, ko je bilo treba nabaviti kurjavo oziroma plačati stroške ogrevanja in tega ni zmogla.

Skoraj 800 otrok več kot lani

"Dnevno potrka na vrata Nadškofijske karitas Maribor tudi do 250 oseb, ki potrebujejo pomoč," pravi Branko Maček. Dodaja, da so lani samo preko humanitarnih in socialnih programov pomoč razdelili 3046 osebam oziroma 1388 družinam ali posameznikom v stiski, preko mreže župnijskih karitas pa so v mariborski nadškofiji pomagali več kot 19 tisoč ljudem in mednje razdelili preko 850 ton različne humanitarne pomoči. "Največ je družin, sledijo starejši, bolni in invalidi ter posamezniki. Kar 6055 med njimi je bilo otrok, to je skoraj 800 otrok več kot lani."

Andrej Petelinšek

Stiska 2019

A potreba po materialni pomoči je še vedno na prvem mestu. "Zaskrbljeni smo nad dejstvom, da večkratno spremljano pomoč potrebujejo predvsem osebe, ki živijo same (več kot 50 odstotkov vlog je takih prosilcev) in so stare od 50 do 69 let (takšnih je kar 45 odstotkov vseh prejemnikov in prejmejo 48 odstotkov vse izdane pomoči Nadškofijske karitas Maribor). Gre za osebe, ki so zgarane, za trg dela nezanimive, nimajo polne pokojninske dobe, so prejemniki denarne socialne pomoči, razvezani ali vdovci," poudarja Branko Maček.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta