Kmalu le odločitev o sedežu mestne četrti Koroška vrata?

Branka Bezjak Branka Bezjak
28.08.2020 05:00

Enkrat so že zavrnili možnost, da bi se sedež mestne četrti selil v Langerjevo vilo. Ko bo pripravljena idejna zasnova prenove, bodo znova odločali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bi šlo po načrtih, bi že lani tukaj stal nov objekt Mestne četrti Koroška vrata.
Igor Napast

Še zmeraj ni gotovo, kje bo sedež Mestne četrti Koroška vrata, čeprav bosta od rušenja njihovega objekta na Vrbanski cesti 10 kmalu minili dve leti. Kdaj, če sploh, bo prišlo do načrtovane novogradnje, (še) ne vedo povedati ne predstavniki občine ne v mestne četrti (MČ). Spomnimo: montažno stavbo, ki je bila pokrita še s salonitno kritino, so namreč jeseni 2018 podrli, nakar se je zapletlo pri izvedbi novogradnje, ki bi jo izvedel Komunaprojekt. Izkazalo se je namreč, da bi se tla na enem delu pogrezala, zato bi morali narediti trdnejše temelje, spremeniti tudi gradbeno dovoljenje, kar bi ne nazadnje celoten projekt podražilo. Izvajalec je zato zahteval aneks k pogodbi, v to pa vodstvo Mestne občine Maribor (MOM) ni privolilo, zato je bila pogodba prekinjena. MOM je za do takrat izvedeno podjetju plačal skupno 63.620 evrov.

Dogovori in zamisli

Ves ta čas vodstvo MČ s tajništvom gostuje v prostorih v Jurčičevi ulici 8, ki so sicer v lasti Mestne četrti Center. Kako pa torej v prihodnje? "Dogovori za rešitev so v teku, MOM si želi zagotoviti nove prostore za MČ Koroša vrata čim prej," kratko odgovarjajo iz kabineta mariborskega župana Saše Arsenoviča. In sicer predstavniki občine mestni četrti ponujajo prostore nedaleč, v Langerjevi vili. Toda februarja so svetniki mestne četrti ugotavljali, da je vila v slabem stanju, prostori za mestno četrt so neprimerni, zato so sprejeli sklep, da nadaljujejo pripravo načrtov za izgradnjo. Po prekinitvi pogodbe z izvajalcem pa so jih pozno spomladi letos predstavniki občine znova sklicali za ogled vile, a to kmalu tudi preklicali. "V pripravi je idejna zasnova obnove vile, preverja se tudi možnost umestitve prostorov MČ Koroška vrata v del objekta Langerjeve vile. Ko bo pripravljena, bo sklican nov sestanek s svetom MČ," so preklic ogleda pojasnili v občini.

Bo novi sedež MČ Koroška vrata v Langerjevi vili?
Igor Napast

Razseljeni na več lokacij

Če so med prebivalci mestne četrti Koroška vrata tudi ti, ki ocenjujejo, da novogradnja ni potrebna, in obžalujejo, da so prejšnjo stavbo podrli, pa se s tem zagotovo ne strinjajo tisti, ki že vrsto let skrbijo za to, da je v četrti veliko dogajanja, da so imeli stanovalci možnost sodelovati v raznih skupinah in obiskovati občasne dogodke. Novi objekt, za katerega so torej že pripravljeni vsi načrti, denar zanj pa je zagotovljen, je bil zasnovan prav z namenom, da se zagotovijo primernejši prostori za številne aktivnosti. Še zmeraj bi radi, da zaživi tudi gledališka dejavnost, za kar potrebujejo tudi ustrezno dvorano. V glavnem pa želijo, da bi objekt postal kulturni dom, srečevališče vseh generacij.
Ta čas so torej dejavnosti razporejene na več lokacij. Nekaj jih poteka v prostorih v Jurčičevi ulici, denimo srečanja članic ročnodelske skupine Taščice, pevcev, likovnih skupin Proanima, Avrora in Optimisti ter še nekaterih drugih, ki ne potrebujejo veliko prostora. Telovadci so si bili primorani najti drug prostor, enako je ob kakšnih večjih dogodkih, kakor je denimo tradicionalni večletni festival Vigred, pomlad v mestni četrti, ki je lani v celoti gostoval na Osnovni šoli Prežihovega Voranca. Letos je zaradi razmer odpadel.
Že vrsto let je gonilna sila pri organizaciji dogodkov v svojem okolišu tudi Zdenka Križanič, sicer mariborska mestna svetnica. "Srčno upam, da bodo svetniki MČ pri odločanju dobro premislili. Prepričana sem, da dobro vedo, da je zbrani denar predviden izključno za gradnjo novega objekta in da od tega ne bodo odstopili. Res je, da ima veliko drugih MČ dvorane, kjer se ne dogaja veliko, kar pa za nas zagotovo ne drži. Ko sem gledala nazaj, kaj vse smo že pripravili, sem ugotovila, da se je tukaj obrnilo več tisoč ljudi," je zadevo komentirala Križaničeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta