Koalicija neenotna glede podražitve vrtcev in imenovanja Barbare Žgajner

Igor Selan Igor Selan
11.04.2019 20:11

Nekateri v koaliciji so nasprotovali imenovanju Barbare Žgajner za direktorico Centra za pomoč na domu Maribor, a je na koncu dobila večinsko podporo mestnih svetnikov. Še z bolj tesnim rezultatom glasovanja je mestni svet potrdil višje cene za mariborske vrtce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Četrtkova seja mestnega sveta se je v poznih večernih urah nepričakovano zaostrila pri točkah, povezanih z investicijskimi načrti Javnega medoobčinskega stanovanjskega sklada Maribor.
Sašo Bizjak
Koalicijski svetniki Tjaša Gojković in Josip Rotar z Liste kolesarjev in pešcev ter Vlado Šega iz Levice so bili včeraj precej kritični do predlogov župana Saše Arsenoviča.
Sašo Bizjak

Nekdanja poslanka SNS in Pozitivne Slovenije Barbara Žgajner je nova direktorica Centra za pomoč na domu Maribor. Njeno imenovanje je v mestnem svetu sprožilo precej razprave, komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja jo je namreč za direktorico predlagala kljub temu, da je svet zavoda predlagal dve drugi kandidatki, dosedanjo direktorico Jonato Potočnik in vodjo Varne hiše Maribor Anko Fingušt.
"Člani sveta zavoda so kompetentni, zato bi njihovo mnenje za komisijo moralo biti relevantno. Imeti neko izobrazbo še ne pomeni, da ima oseba tudi izkušnje z delom nekega zavoda, še posebno ko gre za tako občutljivo delo, kot ga izvaja ta zavod," je menila Alenka Iskra (SD). Večina nasprotnikov imenovanja Žgajnerjeve je sicer imela bolj pripombe na postopek izbire kot pa na kandidatko samo. "Zakaj imamo nadzorne svete in svete zavodov, če se njihovega mnenja ne posluša?" se je ob tem vprašala Melita Petelin. Svetniki so Žgajnerjevo kljub nasprotovanju nekaterih svetnikov iz koalicije potrdili s sedemnajstimi glasovi za in enajstimi proti.

Vrtci se bodo v povprečju podražili za 6,89 evra

S še bolj tesnim rezultatom 21:20 so mestni svetniki potrdili višje cene mariborskih vrtcev, ki se bodo v povprečju podražili od 5,7 do 6,5 odstotka. V povprečju se bo cena podražila za 6,89 evra. Kot je pojasnila vodja urada za vzgojo in izobraževanje Brigita Pliberšek, je dvig cen predvsem posledica sprostitve plač v javnem sektorju. Najbolj so podražitvi nasprotovali v Listi kolesarjev in pešcev. Tjaša Gojković: "Gre za nepremišljen ukrep, ki demantira demografsko sliko mesta. Maribor v primerjavi z drugimi primerljivimi občinami beleži negativen naravni prirast in še naprej ostaja mesto z najnižjo rodnostjo, naloga občine bi torej morala biti reševanje tega problema. Namesto podražitve vrtcev naj se občina raje loti problematike parkiranja in proračun krpa s parkirninami."

Ivan Celcer, Vladimira Cokoja, Franc Kangler in Damir Orehovec
Sašo Bizjak

Nipa v likvidacijo

Soglasje svetnikov je dobila tudi načrtovana prodaja več zemljišč v skupni velikosti 61 tisoč kvadratnih metrov ob Ptujski cesti, v bližini izvoza na avtocesto. Občina si od prodaje obeta vsaj 3,6 milijona evrov, toliko bo namreč znašala izklicna cena na javni dražbi. Po naših informacijah je interesentov več, najresnejši pa naj bi bil Messner, ki naj bi tam zgradil trgovski center.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta