Komu Maribor do leta 2022

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
29.11.2018 18:07

Finalno Večerovo soočenje županskih kandidatov pred nedeljskim dnevom odločitve: Franca Kanglerja in Sašo Arsenoviča tokrat soočajo in sprašujejo predstavniki mariborskega javnega življenja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma: Na kakšen način gledate na prihodnost Festivala Lent?Kangler: "Festival Lent je gonilo razvoja kulturnega turizma, ki je in bo imel v Mariboru podporo pri stalnosti kot ključni festival poletnega kulturnega, športnega, družinskega, turističnega, medgeneracijskega povezovanja v mestu, v dobrobit in dobro počutje meščank in meščanov ter obiskovalcev in turistov od blizu in daleč. Krepitev kulturnega turizma bo imela pozitivne učinke tudi na širši segment gospodarstva."
Arsenovič: "Sprva se vprašam predvsem, kje bo oziroma kakšen Festival Lent si želimo čez 20 let. Na prihodnost gledam na več načinov: lokacijsko, organizacijsko, programsko. Predvsem mu je treba zagotoviti stabilno, predvidljivo financiranje, saj mu velika programska nihanja glede na to, kako je katero leto uspešen v iskanju sponzorjev, ne koristijo."

Stane Kocutar, mestni viničar: Po več kot tisoč letih dokumentiranega neprekinjenega obstoja je v minulem desetletju pred našimi očmi v starem mestnem jedru Maribora izumrla vinarska dejavnost. Ostala je stavbna dediščina vinskih kleti. Kako vidite možnost izrabe teh prostorov? In kaj nameravate storiti, da se prepreči zaraščanje severne mestne vedute? Si boste prizadevali, da ta zemljišča preidejo v mestno last in ohranijo namen vinogradniških in mestnih rekreativnih površin?
Kangler: "Dediščina vinskih kleti Maribora je zaznamovala zgodovino mesta, ki jo moramo spoštovati in nadgrajevati. Vsaj del Vinagove kleti je treba ohraniti in ga spremeniti v sodobno gostinsko prireditveno središče, ki bo živa vez s tradicijo, a hkrati aktualno in zanimivo s kulinarično in vinsko ponudbo širšega štajerskega okolja. Piramido je treba urediti, pri čemer mora zemljišče preiti v mestno last, mesto pa mora prevzeti svoj del odgovornosti za urejene površine, ki so podaljšek parkovnih površin. Pri naslednji obnovi vinograda bo treba upoštevati elemente sonaravnega vinogradništva in zasaditi takšne sorte, ki ne potrebujejo konvencionalnega fitofarmacevtskega varstva. Piramida, njen razgledni vrh, mora postati dostopna vsem generacijam obiskovalcev."
​Arsenovič: "Mestne vedute si zaslužijo, da zanje skrbi mesto. Vinagova klet pa je velik turistični potencial Maribora in regije, ki ga bo moral prepoznati zasebni vlagatelj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta