Končno dom tudi za varovance Polža

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
21.11.2018 19:14

Predvidoma februarja se bodo v novo enoto VDC Polž, ki bo nudila 24-urno institucionalno varstvo, vselili prvi stanovalci, zato se bo sprostilo nekaj mest v stanovanjskih skupinah in varstveno-delovnih centrih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Bohovi bo VDC Polž kmalu odprl svojo novo enoto za 24-urno institucionalno varstvo uporabnikov.
Sašo Bizjak

V VDC Polž, varstveno-delovnem centru za ljudi z motnjami v duševnem razvoju, se veselijo skorajšnjega pričetka delovanja svoje nove enote, ki bo omogočila vključitev v 24-urno institucionalno varstvo tistim uporabnikom, ki zaradi starosti ali pa drugih zdravstvenih težav potrebujejo celodnevno zdravstveno in drugo pomoč in oskrbo, saj vključitve v dnevno varstvo več ne zmorejo. Gre - poenostavljeno rečeno - za dom za starejše, s tem da se bodo lahko v to enoto vključevali tudi mlajši od 65 let, ki potrebujejo celodnevno oskrbo. "Starost ne bo edini kriterij, ampak bomo pri odločitvi glede namestitve izhajali iz potreb naših uporabnikov - imamo na primer uporabnico, staro 40 let, ki ne zmore več vključitve v storitev varstveno-delovnega centra."
Nova enota doma nastaja v Bohovi, vselitve prvih stanovalcev pa so predvidene februarja. "V 24-urno institucionalno varstvo bo lahko vključenih 18 uporabnikov, mogoči bodo tudi začasni sprejemi, omogočeno pa bo tudi dnevno varstvo za šest do sedem oseb, če se bo pokazala potreba po tem," pravi direktorica VDC Polž Jasmina Breznik. "Ne pričakujemo, da bodo vsa mesta zasedena takoj, sprva računamo na vsaj 12 stanovalcev. Ob preselitvi v novo enoto se bo praktično v vseh naših enotah - tako v stanovanjskih skupinah kot tudi v varstveno-delovnih centrih - sprostilo nekaj mest, tako bomo lahko vključili druge uporabnike. Zato če koga zanima vključitev v naš VDC, je zdaj pravi čas za pridobitev informacij."
VDC Polž je vzel hišo v Bohovi v najem. "Najemna pogodba je sklenjena za nedoločen čas, s tem da se nam del najemnine šteje v odkup, kar je tudi naš cilj: radi bi objekt odkupili v kakšnih desetih letih," pravi Jasmina Breznik. Najemodajalka je investirala ureditev objekta, VDC Polž pa bo s svojimi sredstvi zagotovil opremo.
Nastanitev oziroma storitev bo plačljiva. Poleg prispevka uporabnika (ti so upravičeni do nadomestila za invalidnost in dodatka za tujo nego in pomoč, nekateri pa prejemajo pokojnine po starših) bodo - enako kot to velja za domove za starejše - razliko do polne cene storitve krili svojci oziroma občina. V novi enoti bo na začetku delo dobilo osem do deset ljudi, ko bo dom povsem zaseden, pa še več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta