Koronska romantika in eno valentinovo za zraven, prosim

Denis Živčec Denis Živčec
13.02.2021 06:00
Tako kot večina vsega bo tudi praznik ljubezni letos v duhu "take away". Neuničljivi mariborski gostinci so ljubezen zložili v škatle, ki jih bomo naročili, prevzeli in odnesli domov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Za romantične večerje v restavracijah se lahko to valentinovo obrišemo pod nosom, so pa neuničljivi mariborski gostinci sredi koronske kulinarične ledene dobe kljub prisilno zaprtim vratom našli rešitev, kako ostati z nami. Tako kot skoraj vse te dni bo tudi valentinovo 2021 v duhu "take away". Romantiko bomo naročili po telefonu, jo prevzeli in si jo odnesli domov.

Pišče, nafilano z ljubeznijo

Mak tovornjak stoji v Osojnikovi 20, pred mednarodno cenjeno pobreško restavracijo Mak. "Tovornjak zato, ker bi radi bili mobilni, fleksibilni v teh časih," pravi kuharski mojster David Vračko, ki od petka pa do nedelje v tovornjaku med 11. in 18. uro ponuja skrivnostni Valentinov paket, ki ga je treba prednaročiti, prigrizke v stilu ulične prehrane, šest vrst pralin, hot dog in filano kuro s Kupidovo puščico. "To ni zgolj kura, to je stubenküken. Ne veste, kaj je to? Guglajte! Pišče smo nafilali z ljubeznijo, tako kot vse, kar v Maku pripravljamo," pravi Vračko in sporoča: "Imejte se radi in ne stavite vsega samo na en dan. Imejte radi 365 dni v letu, valentinovo pa naj bo samo jagoda na smetani."

Makov skrivnostni Valentinov paket je potrebno naročiti vnaprej.
Andrej Petelinsek

​Valentinove pakete je v sosednji občini, tam, kjer žari kungoška Michelinova zvezdica, pripravil tudi njegov brat Gregor Vračko. Denkov Valentinček je za dva, a tudi za tiste, ki se jim valentinovo v dvoje ni izšlo. Priložena je buteljka, ki pa je v primeru samskosti ni treba deliti. Iz Denkovega Valentinovega paketa med drugim diši tudi po kremni juhi iz limonske trave, kokosa in tajske bazilike ter polnjenih piščančjih prsi s skorjo pariškega masla.

Najejte se, nato pa doma pomigajte z boki

Med čudoviti slaščicami Slaščičarne Ilich v Slovenski ulici se vsak dan zdi kot valentinovo, a tokrat so pripravili ljubke srčke. "Življenje je sladko in naši srčki iz sladkorja vam bodo pričarali poezijo za zaljubljene brbončice," pravi Mira Osvald Mićović. "Srček je sestavljen iz drobljenca, rahle vaniljeve pene z jagodo in je prekrit z rdečim kakavovim maslom," pojasni.

V slaščičarni Ilich je življenje sladko vsak dan.
Sašo Bizjak

​Svoj paket romantike lahko prevzamete tudi v trendovski restavraciji Bro'sis v Tyrševi ulici. "Za valentinovo se bomo vsaj za trenutek vrnili v predkoronski čas, saj bomo gostom ponudili bistvo naše restavracije. Valentinov Bro's Sharing paket za dva vsebuje hladne in tople jedi ter sladice. Izjemne jedi, ki si jih bosta zaljubljenca delila, kot si delita ljubezen," pojasni Anja Zebec. Pot ljubezni pri njih pelje med pljučnim filejem, jastogom, krompirjevo terino in čokoladnim browniejem.

Zabava v kuhinji. Z jedmi iz toplega Naninega paketa se morata doma še malce poigrati.
Osebni Arhiv

Kulinarični boxi, škatle kavarne in restavracije Nana z Glavnega trga so klasika. Devana in Sebastijan Blakaj sta pripravila dve različici Valentinovega boxa. "V hladni škatli je vse že pripravljeno in jedi le še damo na pogrnjeno mizo. Sestavljena je iz našega finger fooda, že tradicionalnih Nanih dil s kmečko salamo, kraškim pršutom, siri kmetije Čuš in Podpečan, suhim sadjem, svežo zelenjavo in mini sladicami. Izbirate lahko tudi med dvema penina," pojasnita. Z jedmi iz toplega boxa se je treba doma v kuhinji še malce poigrati. Sebastijan je pripravil domačo pašteto, goveji file s hruško, raviol, mangalico ali stejk tune, solato in creame brulee. "Vklopite si dobro muziko, odprite dobro penino, nadaljujte z dobrim vinom, uživajte ob okusni hrani in si vzemite čas. Ne pozabite zmigati z boki," pomežikneta Blakajeva. 

Pri Protnerjevih so za valentinovo sladkosnedi. Penina in ljubki makroni.
Osebni Arhiv

​Po svoj Valentinov paket se lahko med vinograde odpravite tudi k Protnerjevim. V Hiši Joannes Protner so letos sladkosnedi. "Pripravili smo darilni paket Penine Joannes, Rose, extra brut in makronov The Missing Ingredient, dekorirano v darilni embalaži s posvetilom in zahvalo," pravi Ana Protner. "Penina je vino, ki ga slišimo. Zaveznica lepote in zdravja, predvsem pa ne redi. Makroni pa sladko razvajanje," doda. "Podprite lokalne gostince in pridelovalce. Tudi če nekdo ne vzame našega paketa, ampak kaj od drugega lokalnega ponudnika, smo kot skupnost že naredili korak naprej," razmišlja Ana.

Partner in vino morata biti vaš najboljši izbor

S čim nazdraviti na valentinovo, smo vprašali Nežo Jarc, aktualno mariborsko vinsko kraljico. "Vino lahko deluje kot afrodiziak, ki vzbudi strast. Tako kot se je treba truditi v ljubezni, se je tudi pri izbiri vin," pravi. "Vedeti morata, kakšno vino vama je všeč, poiščita ravnovesje. Sezita po lažjih vinih in penini. Vaš partner je vaš izbor, torej vaša najboljša odločitev. Naj bo tako tudi z izborom vina. Valentinov večer odprite s kozarcem penine, ki vam bo pomagala zapeljevati, sprostiti se in narediti odličen vtis. Izbrala bi suho penino in nadaljevala z buteljko po okusu obeh. Vino naj bo sveže, lahkotno, da bo tak tudi vaš večer – morda bo to suhi rosé ali belo sveže vino. Štajerska vrhunska vina so pravšnja za razvajanje," pravi kraljica.

Valentinovo je tudi praznik rož.
Andrej Petelinsek

​Potrebujemo še rože in z njimi je obdan Aleš Dominko v dežurni cvetličarni Na vogalu pri bolnišnici. "V času, ko smo se začeli prebujati iz covidnega zimskega spanja, se začne cvetlično prebujanje tudi v cvetličarnah. Valentinovemu pravim kar praznik rdeče vrtnice, ki še vedno velja za simbol tega dneva, saj jih prodamo največ. V teh posebnih časih ljudje hrepenijo po delčku zgodnje pomladi, ki ga želijo prinesti v svoje domove. Vidim iskrice v očeh ob pogledu na pomladno cvetje, ki boža dušo z nežnimi barvami in omamnimi dišavami. Tudi sam se veselim tulipanov, ranunkul, frezij, primul in ciklam," pravi cvetličar in še doda: "Naredimo si v valentinovo kar vse leto, osrečujmo sebe in svoje ljubljene."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta