Lakirnica Magne v Hočah gre v mirovanje, proizvodnja se seli v Gradec. Arsenovič: "Žal mi je za vsako delovno mesto"

DR, DT
01.03.2023 15:15

Spremembe bodo vplivale na približno 90 zaposlenih. Pripravljajo program presežnih delavcev, večjemu številu bodo skušali rešiti službe v skupini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Magna je danes svojim zaposlenim v tovarni v Hočah sporočila, da bo družba zaradi razmer na trgu in trenutnih potreb kupcev pričela s postopkom preoblikovanja proizvodnih procesov. V okviru preoblikovanja poslovanja bodo aktivnosti povezane z lakiranjem v začetku marca prestavljene v Gradec, v Hočah pa bo lakirnica postopoma prešla v fazo mirovanja. Spremembe bodo vplivale na približno 90 zaposlenih, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Sašo Bizjak

Magna bo poskušala čim večjemu številu zaposlenih zagotoviti delovna mesta znotraj skupine, za nekatere pa bo skladno z zakonodajo potrebno pričeti s programom razreševanja presežnih delavcev, tako pojasnjujejo v multinacionalki. Poslovanje v Hočah se bo preusmerilo na področje inženiringa in povečanja podpornega razvojnega središča za vse druge Magnine lokacije po svetu. Podjetje glede državne spodbude tesno sodeluje s pristojnimi službami Vlade RS. Magna je kot največji pogodbeni proizvajalec zavezana nadaljevanju poslovanja v Sloveniji in ostaja optimistična, da se bodo razmere na trgu kmalu stabilizirale, povpraševanja kupcev pa povečala, še sporočajo.

Hoško-slivniški župan Marko Soršak je razočaran nad odločitvijo Magne, da umakne proizvodnjo iz Hoč in Slovenije. Meni še, da je bila zamujena priložnost v dolgotrajnosti pridobivanja postopkov, ob končani investiciji pa je že nastopila kriza v avtomobilski industriji, kateri se tudi Magna ni mogla izogniti. Upa še, da se bo na tem območju našla rešitev tako za proizvodnjo ali za zaposlene z Magno ali s kom drugim.

Nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa ob našem klicu še ni bil seznanjen z umikom Magnine proizvodnje in lakirnice iz Slovenije, zato tega ni želel komentirati. Tudi tega ne, kaj bo z morebitnim vračanjem prejete državne pomoči.

Sašo Bizjak

Ekonomist dr. Bogomir Kovač ugotavlja, da je s korporativnega vidika odločitev Magne ob krizi avtomobilske industrije razumljiva, logična in pričakovana. Po njegovem je težava, ker je politika s pomočjo številnih lobistov sploh izsilila investicijo, posledice pa so tudi na okoljevarstvenem področju. "Vse skupaj je sprva odneslo ministra Počivalška, zdaj pa še samo Magno," je jasen Kovač, ki doda, da v času krize pač podjetja rešujejo obstoječe proizvodne obrate in ne novih. Kovač sklene, da se je naložba Magne v Hočah izkazala za ekonomsko, socialno in okoljsko škodljivo. Pričakuje, da bo Magna proizvodno lokacijo prodala, tam pa se bo iskalo nove možnosti.

V stranki Levica pa pravijo, da je bilo za projekt Magna v Hočah uničenih sto hektarjev najbolj kakovostnega kmetijskega zemljišča, pa tudi več tisoč obljubljenih mest ni bilo in jih ni na vidiku. V Levici dodajajo, da je nekaj sto tam zaposlenih že dvakrat bilo poslanih na dolgotrajno čakanje na delo ali pa so delali v Avstriji za slovenske plače. Opozarjajo, da je nekdanji gospodarski minister Počivalšek za Magno ubiral bližnjice glede okoljske in prostorske zakonodaje ter dodeljeval korporaciji ogromne državne subvencije, zato, da bodo danes tam namesto njiv za samopreskrno ostale prazne proizvodne hale.

Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice (ŠGZ): "Odločitev kanadsko-avstrijske skupine Magna Steyr, da s prihodnjim tednom ustavijo proizvodnjo v hoški lakirnici obžalujemo. V ŠGZ smo podpirali prihod tako pomembne investicije v Slovenijo in še posebej na Štajersko v prepričanju, da se bo tukaj razvijalo in omogočalo vedno nove zaposlitvene priložnosti. Upamo, da se napovedan črn scenarij ne bo uresničil in bo država znala prisluhniti potrebam investitorjem, ki si želijo manj negotovosti, jasnejše zakonodaje, hitrejšega reševanja zapletov in administrativnih ovir, če in ko se te pojavijo."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta