Ljubiteljsko gledališče v Pesnici spet živi. Premiera komedije več kot uspešna

MPA
01.05.2022 04:00

Dramska skupina KUD Marice Kerenčič Pesnica je uprizorila (predvolilno) komedijo Kandidatka Ditka in šofer Toneta Partljiča, ki je uprizoritev tudi režiral.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pesniški ljubitelji gledališča nadaljujejo žlahtno tradicijo.
Teja Bohl

Pesnica pri Mariboru ima bogato zgodovino ljubiteljske kulture, še posebej uprizarjanja gledaliških iger. Še pred drugo svetovno vojno je v Kerenčičevi gostilni veseloigre uprizarjal domačin iz Gačnika, igralec in režiser Lojze Štandeker, po vojni in vse tja do osemdesetih let pa so predvsem starejšim ostale v spominu režije ljubiteljskih uprizoritev Franceta Filipiča, Božidarja Tomažiča, Francija Frajzmana, Adele Šajher, Jožeta Dvoršaka, Stanka Šaca, Francija Hauptmana, Staneta Čobala in drugih … Plejadi žlahtnih domačih gledaliških zanesenjakov se je že s kabaretom Pesnica v Pesnici leta 2019 v domačem Kulturno-umetniškem društvu Marice Kerenčič Pesnica pridružil pisatelj in dramatik Tone Partljič, ki je sedaj na oder Večnamenskega centra v Pesnici postavil svojo predvolilno komedijo Kandidatka Ditka in šofer.

Z vaj za predstavo 
Matjaž Partlič

Gre za priredbo izvirnega Partljičevega dramskega teksta Edelweis ali Denis in Ditka (krstna izvedba leta 2001), ki jo je avtor priredil tudi za televizijski film. Besedilo ni izgubilo aktualnosti in iskrivosti, očitno pa se tudi razmere v naši družbi, ki ji komedija nastavlja ogledalo, (žal) niso tako radikalno spremenile, da ne bi tudi danes od gledalcev uro in pol izvabljale smeha. Glavna junakinja Ditka (igra jo Vesna Šabeder) je namreč učiteljica na frizerski šoli, ki jo lokalni šef stranke (Marko Trampuš) nagovarja h kandidaturi na državnozborskih volitvah. Samozavestni in odločni Ditki, ki ima sama sicer precej jasna stališča do sveta okoli sebe, politika prav nič ne diši, saj o njej nima nobenih iluzij, iluzij pa nima niti stranka, saj si njene kandidature želi zgolj zaradi izpolnitve zakonsko določenih ženskih kvot. A iz prav posebnih razlogov na kandidaturo vendarle pristane. Nato se prikupi volivcem, ki jo na presenečenje vseh, še najbolj pa nje same, izvolijo. S tem pa se zgodba ne konča, saj je posredi še politična in ljubezenska afera s šoferjem Denisom (Jože Kašman), ki rad sklepa stave s šoferskim kolegom Korlom (Marko Mir) in še raje poje. Celotna igralska zasedba šteje kar sedemnajst igralk in igralcev, scenografija je delo Janje Tomažič, kostumi Metke Ajhmajer.

Uspešnima predstavama bo sledila ponovitev v domači Pesnici v nedeljo, 8. maja, ob 19. uri. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta