(Lokalne volitve 2018) Pesničani bodo bolje informirani

Miha Dajčman Miha Dajčman
30.11.2018 05:08

V občini Pesnica sta v boju za županski stolček ostala dolgoletni župan Venčeslav Senekovič in Gregor Žmak, ki je včeraj edini prišel na pogovor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi del na železnici je okolica občinske stavbe videti kot gradbišče, kar se po mnenju Žmaka ne bi smelo zgoditi.
Andrej Petelinšek

V občini Pesnica je na tokratnih lokalnih volitvah v prvem krogu prišlo na volišča za 16 odstotkov volilnih upravičencev več kot pred štirimi leti, ko je Venčeslav Senekovič (SLS) ob treh protikandidatih zmagal v prvem krogu. Ob istem številu kandidatov je za Senekoviča tokrat glasovalo (le še) 31,6 odstotka volivcev, v prvem krogu pa je s 40 odstotki zmagal Gregor Žmak.
Oba županska kandidata smo povabili na skupni pogovor, udeležbo sta oba potrdila. A včeraj je na pogovor prišel le Gregor Žmak, Venčeslav Senekovič se je soočenju izognil. V lokal v občinski stavbi v Pesnici kljub več pozivom Senekovič ni prišel. Poklical nas je šele dve uri po dogovorjenem času in dejal, da je bil na terenu (na gradbišču) in da ni utegnil govoriti po telefonu. Preverili smo, ali to drži, in od zanesljivega vira z občine izvedeli, da je bil župan Pesnice v času našega dogovorjenega termina v občinski stavbi.

Žmaku podpora večine članov občinskega sveta

Žmak je v prvem krogu slavil za 228 glasov, zaveda se, da bi lahko pričakovana nižja volilna udeležba v drugem krogu koristila aktualnemu županu. Je pa Žmaka podprla tretjeuvrščena iz prvega kroga, Klavdija Samogy Simonič, ki je dobila 607 glasov (16 odstotkov), ker si želi nove politike. Kar sedem od 17 mest v občinskem svetu je prejela lista Gregorja Žmaka 4 x 4, ob morebitni zmagi nekdanjega občinskega svetnika v Pesnici je s podporo liste S.O.N.C.E za Občino Pesnica (3 mandati) Samogy Simoničeve jedro koalicije znano. SLS Senekoviča je dobil le dva mandata v občinskem svetu, ob morebitni njegovi zmagi bi bila pogajanja za sestavo koalicije za aktualnega župana zelo zahtevna.

Na naše povabilo na soočenje se je odzval le Gregor Žmak.
Andrej Petelinšek

Seje morajo biti odprte za javnost

Aktualnemu županu je bilo v preteklosti očitano, da je informiranje ljudi o dogajanju v občini slabo, da je spletna stran zastarela in da javnosti niso dostopni zapisniki sej občinskega sveta. Senekovič je pred časom dejal, da bo ob morebitni ponovni izvolitvi to spremenil in da je bilo dosedanje stanje na tem področju odločitev občinskega sveta. Tudi Žmak bi rad to v prihodnje spremenil: "Na sejah bomo preverili, kaj si svetniki želijo. Je pa jasno, da seje morajo biti odprte za javnost, saj mora biti ta seznanjena z delovanjem izvoljenih. Gre tudi za reklamo naše občine."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta