Maribor kmalu občina brez korone

Andreja Kutin Lednik
22.05.2020 05:00

Še teden brez okužbe in po zdravstvenih kriterijih se bo v Mariboru epidemija končala. V zdravstvenem domu se vračajo v običajni ritem delovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni zdravniki znova sprejemajo svoje paciente.
Andrej Petelinsek

V zdravstvenem domu se delo zlagoma vrača v ustaljene tirnice, ostajajo pa previdni in ostaja triažni postopek pred vhodom v prostore. Direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik: "Vsi naši družinski zdravniki so od ponedeljka v svojih ambulantah, kjer sprejemajo svoje bolnike, res pa vljudno prosimo, da se pacienti po telefonu predhodno naročijo na obisk. To je bistveno, saj se vračamo v osebni kontakt med zdravniki in bolniki, doslej so bolniki prišli do zdravnika, ki je bil takrat na voljo. A ugotovili smo, da so bile stiske bolnikov zaradi tega primanjkljaja stikov velike."
Delo so začele vse zobozdravstvene ambulante - tako za odrasle kot za otroke - pa tudi vse specialistične zobozdravstvene ambulante. "Je pa precej zahtev, ki jih je pri delu treba izpolniti - po odhodu vsakega bolnika je treba prezračiti prostore, zamenjati osebno varovalno opremo ... Ta trenutek zato naročamo le sedem pacientov na dan, a pozorno spremljamo razvoj dogodkov, naša želja je, da bi se to število storitev povečalo. Doslej so zobozdravniki v delovnem času sprejeli od 18 do 22 bolnikov, zdaj sedem, zato želimo, da bi se pri enem obisku opravilo več storitev, torej dve ali tri. Za klinične preglede otrok imamo odprti dve ambulanti, eno v centru in eno v Novi vasi, izvajamo tudi preventivne preglede." Do nadaljnjega bodo odprte tudi vse covid ambulante - za odrasle, otroke, pa tudi ginekološka ambulanta - na Teznu. Ob tem v vseh ambulantah skušajo nadoknaditi izostanek dveh mesecev.

Kmalu cona brez covid

V zadnjih dneh se je pojavila težava, da ob morebitnih bolezenskih znakih pri otrocih iz vrtca pokličejo starše, ti pa nato nas, da potrebujejo potrdilo, da je otrok covid negativen. Sicer gre po Završnikovih besedah le za zagotovila staršev, iz vrtcev takšnih podatkov ni, pa vendarle je dobro opozoriti, da takšni pogoji niso upravičeni. Pa tudi verjetnost, da bi otrok zbolel za covidom-19, je relativno majhna. "V Mariboru od 30. aprila ni bilo nobenega pozitivnega testa, danes je torej 22. dan brez nove okužbe. Po zdravstveni definiciji se epidemija prekine takrat, ko je od zadnjega pozitivnega primera pretekla dvakratna inkubacijska doba bolezni. Za covid je inkubacijska doba dva tedna, kar pomeni, da ko minejo štirje tedni od zadnjega potrjenega pozitivnega primera, lahko po zdravstvenih kriterijih razglasimo konec epidemije. V Mariboru se temu približujemo, in če vzdržimo še en teden, smo lahko tako imenovana cona brez korone ali 'corona free' cona, kar je pomembno za načrtovanje dela za naprej."

Za obisk je potrebna najava

V vseh organizacijskih enotah se vračajo, a previdno, pravi Završnik in opozarja še: "Lepo prosim, da ljudje pridejo na pregled z maskami in se res naročijo na pregled, gre za skupno razumevanje situacije in potrpljenje. Imamo namreč tudi paciente, ki pridejo kar brez najave, in če kdo pride nenajavljen, odvzame zaposlenim precej časa. Če so pacienti najavljeni, so obrazci zanje na triaži že pripravljeni in postopek je hiter. Nasploh pa bi radi v zdravstvenem domu ta standard naročanja in obiskov ob točno določenih terminih vzdrževali tudi v prihodnje. Ne nazadnje tudi k pedikerju ali frizerju ne prideš nenajavljen. Ta preskok bo treba narediti."
Kot smo že pisali, tudi v zdravstvenem domu omogočajo samoplačniška testiranja na covid-19 v Vošnjakovi ulici med 13. in 15. uro. Teste izvaja Nacionalni laboratorij za okolje in hrano, testiranje pa stane 93 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta