Maribor: Organiziranega varstva otrok ne bo, niti za zdravstvene delavce

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
13.03.2020 15:19

Mariborska občina je ocenila, da bi z organizacijo nujnega varstva izničili prizadevanja države in mesta za zajezitev širitve okužbe s koronavirusom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveno osebje si bo moralo varstvo svojih otrok, tudi predšolskih, urediti samo. 
Sašo Bizjak

Mestne občine Maribor ne bo organizirala nujnega varstva otrok staršev, ki bodo morali v času razglašene epidemije okužb z novim koronavirusom ter z njo povezanimi ukrepi opravljati svoje delo, tudi ko bodo vrtci in šole zaprti.

"Izničili bi vsa prizadevanja"

Z MOM sporočajo, da so s Skupnostjo vrtcev Maribor in Civilno zaščito Maribor glede nujnega varstva predšolskih otrok zdravstvenega in drugega osebja temeljito proučili predloge Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. "Ocenili smo, da bi z združevanjem otrok na istem mestu v času epidemije zelo težko uspešno izvajali vse zaščitne ukrepe in priporočila zdravstvene stroke, s tem pa bi izničili prizadevanja naše države in mesta Maribor za zajezitev širjenja okužbe Covid-19," so pojasnili.

Vse šole in vrtci bodo zaprti

Zato bodo od ponedeljka, 16. marca 2020, do preklica vsi mariborski vrtci in osnovne šole zaprti. "Iskreno upamo, da bodo lahko tudi družine, katerih eden ali oba starša opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah, uredile kvalitetno varstvo svojih otrok in da bodo mirno in varno preživele obdobje, v katerem so pred vsemi nami mnogi novi, vendar premagljivi izzivi," še dodajajo.

Vogrin: Grozi zrušitev sistema

To bo gotovo veliko razočaranje za zdravstveno in drugo osebje, saj je strokovni direktor UKC Maribor, Matjaž Vogrin, že včeraj  izrecno opozoril, da se najbolj bojijo ukrepa, s katerim je vlada zaprla šole, saj bi to lahko pomenilo manko osebja, in pozval, naj se za otroke zdravstvenih delavcev uredi varstvo, saj se "lahko v nasprotnem primeru sistem zruši".  
"Oba s partnerko sva zaposlena v zdravstvenem sistemu. Urnike nama spreminjajo sproti, še za naslednji teden, ne veva, kdaj bova delala in zato ne veva, kako bova organizirala varstvo. Starih staršev kot ogrožene skupine tudi ne želiva vključevati,"
je povedal Jernej Lučev, radiolog z UKC Maribor, ki pravi, da odločitev MOM razume, a upa, da si vseeno premislijo. "Čeprav po drugi strani ne vem, ali bi otroka sploh dal v take skupine. Moje delo je nenazadnje izmensko." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta