Maribor: Zaradi zvišanja minimalne plače bi podražili tudi pogrebe

Igor Selan Igor Selan
13.01.2020 16:02

Zaradi zvišanja minimalne plače podražitev storitev napovedujejo Mariborski vodovod, Nigrad in Pogrebno podjetje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogrebno podjetje Maribor je občini predlagalo dvig grobnine in cene pogrebov.
Andrej Petelinšek

Kot smo napovedali že konec preteklega leta, se letos napoveduje kar nekaj podražitev storitev mariborskih občinskih podjetij. Razlog je predvsem zakonsko zvišanje minimalne plače za skoraj 20 odstotkov, deloma pa tudi rast drugih stroškov.

Mariborski vodovod: Stroški dela bremenijo vodarino

​Mariborski vodovod je tako občini že poslal predlog za osemodstotno podražitev oskrbe z vodo, kar bi ceno kubičnega metra pitne vode podražilo za šest centov, z 68 na 74 centov (brez DDV). Ob tem je Mariborski vodovod občini predlagal tudi dvig omrežnine s sedanjih 3,41 evra na 3,66. Povprečno gospodinjstvo v Mariboru, ki mesečno porabi 16 kubičnih metrov vode, bo, če bo mestni svet predlog potrdil, za pitno vodo na mesec plačevalo 1,21 evra (brez DDV) ali 1,33 evra (z DDV) več kot doslej.

Predloge občinskih podjetij mora zdaj preučiti mestna uprava, potrjuje jih mestni svet.
Andrej Petelinšek

Nigrad: Odvajanje odpadnih voda dražje za 10 odstotkov

Dvig cen zaradi uskladitve plač z zakonom o minimalni plači je občini predlagal tudi Nigrad. Cena odvajanja odpadnih voda bi se tako lahko zvišala za deset odstotkov, kar bi povprečno gospodinjstvo, ki porabi 16 kubičnih metrov pitne vode, stalo dodatnih 48 centov mesečno. Preostali dve postavki na Nigradovem računu, omrežnina in čiščenje odpadne vode, slednjo Nigrad zaračunava v imenu upravljavca Centralne čistilne naprave v Dogošah, družbe Aquasystems, ki nima zaposlenih, ki bi prejemali minimalno plačo, naj bi za zdaj ostali nespremenjeni.

Pogrebno podjetje: Dražja grobnina in pogrebi

Dvig minimalne plače pa bo najverjetneje vplival tudi na cene Pogrebnega podjetja Maribor. To je občini predlagalo zvišanje grobnine za enojni grob za 5,7 odstotka, letno naj bi torej najemniki namesto dosedanjih 20,19 evra plačevali 21,38. "Grobnina za enojni grob je bila določena že leta 2012 in še zdaj znaša 6,30 evra manj od cene, ki bi jo morali doseči, če bi želeli pokriti zgolj neposredne stroške. Grobnine na pokopališčih v upravljanju Pogrebnega podjetja Maribor so namreč med najnižjimi v Sloveniji in tudi bistveno odstopajo od cen infrastrukturno primerljivih pokopališč," pravi direktorica Pogrebnega podjetja Lidija Pliberšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta