Mariborčani ne cenimo svojega časa

Andreja Kutin Lednik
20.09.2019 18:05

Evropski teden mobilnosti ponudil celo paleto dogodkov na temo trajnostne mobilnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Zajtrk za kolesarje, Pešbus, domiselna opozorila na šibkejše v prometu, sprehodi, vožnje. Evropski teden mobilnosti je vnovič postregel s številnimi dogodki, ki dopovedujejo, pa tudi kažejo, da promet niso le avtomobili. Ne gre samo za onesnaževanje, avtomobilski promet je poleg tega, da je eden glavnih virov onesnaževanja zraka, tudi vzrok podnebnih sprememb, telesnih poškodb in smrti, je ob Evropskem tednu mobilnosti dijakom v polni predavalnici Boruta Pečenka predaval dr. Marjan Lep, strokovnjak za prometno inženirstvo, ki ugotavlja, da ima v Sloveniji avtomobil s celo pripadajočo infrastrukturo preveč pozornosti, saj "kdor seje ceste, žanje promet".

Sašo Bizjak

Kmalu tudi električni avtobus

Mariborska podžupanja Alenka Iskra je poudarila, da občina širi omrežja kolesarskih stez za 14 kilometrov ter ureja drugo kolesarsko infrastrukturo, še vedno so v Mariboru parkirišča za avtomobile na elektriko brezplačna, flota mestnega potniškega prometa ima sedaj en hibridni avtobus, kmalu pa se bo električnemu Maistru pridružil še večji električni avtobus.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Kolesarji opozorili tudi na pešce

Osrednji dogodek Evropskega tedna mobilnosti v Mariboru je bil danes v obnovljenem atriju OŠ Franceta Prešerna s standupom Boštjana Gorenca - Pižame in drugimi nastopajočimi, popoldne pa so se na ceste množično podali tudi kolesarji, ki so v paradi opozorili, da so prvi v pešconi pešci. Danes prireja Planinsko društvo Maribor Matica še nordijsko hojo na Pohorje, do Mariborske koče, v nedeljo pa pohod po mestnih gričih s pozdravom soncu na Piramidi ob 19. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta