Mariborska klapa prevzela publiko na dalmatinskem festivalu

Špela Pokeržnik
09.10.2022 03:00

Na prestižnem festivalu klap v Omišu se je klapa Dalmari iz Maribora poleti prebila v finale, čez teden dni nastopijo na Ptuju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani Klape Dalmari na finalnem večeru v Omišu
Arhiv zasedbe

Klapa Dalmari, ki od leta 2009 povezuje Slovence in Hrvate, ljubitelje klapskih pesmi v Mariboru, se je poleti na 56. Festivalu dalmatinskih klap v Omišu uvrstila na odlično tretje mesto po izboru publike, za jesen pa že imajo začrtane nove nastope.

So ena najvidnejših tovrstnih slovenskih zasedb, ki že od začetka deluje v okviru Hrvaškega kulturnega društva v Mariboru pod umetniškim vodstvom Marka Mandirja, po rodu Zagrebčana. "Prizadevamo si približati se idealu klapskega petja, ki je uvrščeno na Unescov seznam nematerialne dediščine. Prepevamo tradicionalne klapske skladbe," opisuje Mandir in dodaja, da je klapsko petje del dalmatinske identitete, kulture, zgodovine in tradicije, ki je izjemno priljubljeno tako med starejšimi generacijami kot med mladimi, kar pa seveda priča o kvalitetni glasbi, ki nima meja in ruši vse medgeneracijske ovire. Nastop v Omišu bo zapisan s posebnimi črkami v zgodovino zasedbe. Z izjemnim nastopom so si najprej priborili zmago med moškimi klapami v polfinalnem večeru.

V Mariboru bodo spet imeli koncert predvidoma oktobra.
Slavko Rajh

"Predstavili smo se s skladbama More in U polju se mala. Občutki ob razglasitvi so bili nepopisni," pripoveduje Mandir. Odlično so se odrezali tudi na zaključnem večeru. "Zelo smo ponosni, saj smo ob izjemno močni konkurenci na zaključnem večeru dosegli odlično tretje mesto po izboru publike," pove Mandir. Klapa Dalmari je druga slovenska klapa, ki se je kadarkoli uvrstila na predizbor, in prva, ki ji je uspel preboj v finale. "S tem tudi bogatimo kulturne odnose med Slovenijo in Hrvaško ter gradimo most prijateljstva," je še dodal vodja. Prisluhnete jih lahko kmalu, 15. oktobra, v Dominikanskem samostanu na Ptuju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta