Mariborski turizem: Po rekordnem letu spet rekordno

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
05.03.2019 15:16

Število prihodov turistov je v letu 2018 v primerjavi z letom prej naraslo za 13 odstotkov, število nočitev pa kar za 36 odstotkov, kar je več kot na ravni Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Klenovšek

Turistične številke v Mariboru so tudi v letu 2018 podirale rekorde. Mesto ob Dravi je obiskalo največ turistov do zdaj, 202.279, to je kar 13 odstotkov več kot leto poprej. Primerljiva rast prihodov je bila lani zabeležena tudi na območju celotne destinacije Maribor-Pohorje, ki jo je raziskovalo 247.469 turistov. Poskočilo je tudi število nočitev. Samo v mariborski občini jih je bilo skoraj pol milijona oziroma 36 odstotkov več kot v letu 2017, ko je bila turistična statistika prav tako zgodovinska. Precejšen dvig je Zavod za turizem Maribor-Pohorje zabeležil tudi v povprečni dobi bivanja, ki je z 1,9 dni narasla na 2,2 dni. To je sicer še vedno pod slovenskim povprečjem.

Na novinarski konferenci so govorili (od leve) Doris Urbančič Windisch, mariborski župan Saša Arsenovič in mestni viničar Stane Kocutar.
Sašo Bizjak

Mi k Turkom, Turki k nam

Večino nočitev, skoraj 90 odstotkov, so ustvarili gostje iz tujine, največ iz Nemčije, Hrvaške, Poljske, Italije, Srbije in šele nato sosednje Avstrije. Kot zanimivost, izjemno je poskočil tudi obisk turistov iz Turčije, ki po Balkanu raziskujejo ozemlje nekdanjega otomanskega cesarstva. Verjetno zaradi priljubljenih turiških nadaljevank, ki so za počitnice v Turčiji prepričale tudi veliko Slovencev, je kot zanimivost izpostavila direktorica Zavoda za turizem (ZZT) Maribor-Pohorje Doris Urbančič Windisch.
Po njenih besedah so lanske številke nad vsemi pričakovanji in zastavljenimi cilji. "Presegli smo tudi rezultate, ki jih dosega Slovenija, ki v letu 2018 beleži desetodstotno rast prihodov in 15-odstotno rast števila nočitev," je dejala direktorica ZZT.

Mestni viničar Tone Kocutar in novi gospodar stare trte Saša Arsenovič.
Sašo Bizjak

Kako z dveh ur na več dni

Uspeh pripisuje številnim promocijskim aktivnostim zavoda in trendu prepoznavnosti Slovenije v Evropi in svetu. "Biti moramo iskreni, da v smislu ozaveščenosti veliko naredi Slovenska turistična organizacija. Spreminja se tudi želja turistov, da ne obiskujejo več samo prestolnice, ampak želijo raziskati tudi manj znana mesta. In tukaj jih v Mariboru zmeraj znova presenetimo z dostopnostjo, prijaznostjo in nenasičenostjo s turisti," pojasnjuje direktorica, ki se zaveda, da je potrebno več narediti na tem, da turist v Mariboru ne bi ostal le dve uri, pač pa čim več dni, torej mu ponudili ne le stare trte pač pa približali še Pohorje, mestne griče, park, kulturo in aktivnosti na reki Dravi, ki je eden najbolj neizkoriščenih potencialov mesta. Ob tem je Urbančič Windischeva poudarila, da želijo splavarjenje in čolnarjenje na Dravi postaviti kot del redne turistične ponudbe, dostopne tudi individualnim gostom, a da je prej potrebno spremeniti predpise, za kar si že prizadevajo.
"Eno je poslušati rast v odstotkih, drugo so absolutne številke in na slednjem imamo še velike potenciale," pa je komentiral mariborski župan Saša Arsenovič in mariborskemu turizmu tudi zaradi načrtovanih vlaganj v infrastrukturo "še v tem mandatu" napovedal še svetlejšo prihodnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta