Mariborski vrtci se bodo podražili

27.03.2019 15:04

Mariborska občina bo mestnim svetnikom predlagala korekcijo cen vrtca. Povprečno bi se cene vrtcev zvišale za 6,89 evra mesečno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V mariborski občini so se za dvig odločili po preračunu cen programov vrtčevske oskrbe po izplačilu januarskih plač.
Andrej Petelinšek

V prvih mesecih letošnjega leta je večina slovenskih občin sprejela odločitev o dvigu cen vrtcev. Po podražitvah vrtcev na Ptuju, v Velenju, Šmarju pri Jelšah, Radljah ob Dravi in občini Rače-Fram bi vrtce sedaj podražili tudi v mariborski občini.
"Predlagana korekcija cen programov mariborskih javnih vrtcev pomeni višje plačilo staršev od 5,73 odstotka do 6,54 odstotka, kar v znesku pomeni od 1,84 evra do 17,81 evra oziroma povprečno za 6,89 evra mesečno," so sporočili iz mariborske občine. Povečanje plačila je sicer odvisno od dohodkovnega položaja staršev in programa vrtca, ki ga otrok obiskuje. 
Dvigi cen se po občinah, ki so to že naredile, gibljejo v razponu od pet do deset odstotkov, imajo pa isti razlog - zvišanje plač zaposlenih v javnem sektorju, opredeljeno v decembrskem dogovoru med vlado in sindikati. Enak razlog je tudi v mariborski občini. "Stroški dela predstavljajo okrog 80-odstotni delež cen vrtcev in najbolj vplivajo na višino cene. Dogovor pomeni rast vseh elementov cen programov vrtcev, ki predstavljajo stroške dela (plače, prispevki, drugi osebni prejemki)," so utemeljili dvig cene na mariborski občini. Elementi za oblikovanje cen programov vrtcev so trije, in sicer stroški dela, stroški materiala in storitev ter stroški živil za otroke.
V mariborski občini so se za dvig odločili po preračunu cen programov vrtčevske oskrbe po izplačilu januarskih plač. Cena programa za prvo starostno obdobje je zdaj 469,11 evra, za drugo 338,84 evra, v kombiniranem oddelku pa 371,95 evra, po podražitvi bo znašala 496 evra za prvo starostno obdobje, za drugo 361 evra, v kombiniranem programu pa 396 evrov.
Dvig cen vrtcev bodo obravnavali mestni svetniki na 4. redni seji mestnega sveta. Če bodo korekcije cen potrdili, se bodo začele obračunavati po 1. maju. Sedaj je povprečno plačilo starša 94 evrov, po 1. maju bo 100,89 evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta