Mariborski župan imenoval Svet za obvladovanje širjenja Covid-19 Mestne občine Maribor

mbk
11.03.2020 18:26

Svet sestavljajo službe, ki so kakor koli pristojne za obvladovanje širjenja novega koronavirusa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je danes sklepom imenoval Svet za obvladovanje širjenja Covid-19 Mestne občine Maribor. Iz občine so sporočili, da so na današnjem delovnem sestanku bili prisotni predstavniki pristojnih služb – Nacionalnega inštituta za javno zdravje, enote Maribor, UKC Maribor, ZD Maribor, Civilne zaščite, Gasilske brigade Maribor, Upravne enote Maribor, Policijske uprave Maribor, Območnega združenja Rdečega križa Maribor ter strokovnih služb mariborske občine, ki so skupaj pregledali razmere na področju obvladovanja okužbe novega koronavirusa Covid-19 na mariborskem območju. V Svet je župan ob naštetih službah vključil še Območno obrtno zbornico Maribor in Štajersko gospodarsko zbornico ter Slovensko vojsko
"Skupna ugotovitev današnjega sestanka je, da službe dobro delajo in zelo uglašeno sodelujejo za zajezitev širjenja v celotni regiji. To je tudi ključni namen vseh aktivnosti, ki jih izvajamo vsak na svojem področju. Da bomo pri tem zares uspešni, pa je ključno sodelovanje vsega prebivalstva," so sporočili iz mariborske občine.
Svet se bo sestajal po potrebi, ves čas pa si bo izmenjeval informacije o aktualnih razmerah ter se usklajeval ob ukrepih.

Glavne ugotovitve oziroma poudarki sestanka:

- Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) območje Maribora je trenutno med tistimi, kjer je še dokaj malo okužb. Po zadnjih podatkih so vsi okuženi okužbo prinesli iz tujine, sekundarnih okužb pa tukaj zaenkrat nimamo znanih, je povedal vodja epidemiološke službe za mariborsko območno enoto NIJZ Zoran Simonovič. Nekoliko ugodnejši trenutni položaj pa ne pomeni, da ni naša regija enako ogrožena kot druge.

V Mariboru je eno vstopno točko za obravnavo in odvzem brisov pri pacientih s sumom na Covid-19: ob Cesti proletarskih brigad 21 je začela delovati 5.marca 2020. Točka je postavljena proč od zdravstvenih ustanov.

Zdravstveni dom Maribor je zaprl veliko vhodov v svoje prostore. Paciente na vhodu sprejmejo medicinske sestre, ki jih povprašajo, ali so se morebiti gibali na območju okužbe in ali so bili v stiku s kakšno okuženo osebo. Direktor dr. Jernej Završnik občane poziva in prosi, da se vedejo odgovorno. To pomeni predvsem, da upoštevajo zaščitne ukrepe, ki veljajo v zdravstvenih ustanovah, in so iskreni v komunikaciji z zdravstvenimi delavci ter ne prikrivajo informacij o tem, da so bili na endemičnem območju, v stiku z okuženo osebo … Za njihovo in za varnost drugih pacientov ter zdravstvenega osebja je pomembno, da osebju dajo resnične informacije.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta