Marko spet doma, na vrsti so fizioterapije

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
07.03.2019 18:42

Po devetih mesecih zdravljenja v ZDA se je Marko Aberšek vrnil domov in v običajen vsakdan dvanajstletnikov - v ponedeljek gre spet v šolo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jožica in Marko Aberšek
Sašo Bizjak

S torto in plakati dobrodošlice so sosedje in prijatelji pred dnevi pričakali Marka in Jožico Aberšek, ko sta se po devetih mesecih bivanja v ZDA, kamor se je Marko odpravil na operacijo nog, vrnila domov. Jožica je hvaležna Ireni Pregl iz slovenskega veleposlaništva v Washingtonu, ki je uredila, da je Marka na vseh letališčih čakal invalidski voziček in da je njun odhod iz ZDA minil brez zapletov.

Zdaj še hodi z opornicama​

Dr. Dror Paley je dečku v kliniki na Floridi najprej operiral levo nogo in mu na nogo namestil fiksater, nato čez tri mesce še desno nogo in je potem imel na obeh fiksaterja, nato ju je zamenjal mavec. Ob tem mu je zdravnik desno nogo tudi še naravnal, tako da bo fant lahko hodil ravno. Marko zdaj še hodi z opornicami. Te bo lahko varno odstranil šele potem, ko bo na nogah pridobil dovolj mišične mase. Potrebna bo potrpežljivost - če bi s tem prehiteval, bi se lahko kost zlomila. ​Pomembno pa je tudi, da upogiba kolena - zdaj jih upogne za 60 odstotkov; kolena razgibavata vsak dan, pravi Jožica.

Marko Aberšek
Sašo Bizjak

V Ameriki mu je bilo vse všeč

Kako pa se mu je zdelo v ZDA? "Vse mi je bilo zelo všeč. Bolnica, trgovine, ljudje - vse. Vse je drugače kot pri nas, večje - avtocesta ima šest pasov v eno smer," navdušeno opisuje Marko. In kaj je počel, ko ni bil na terapijah? "Včasih sva šla z mamo na plažo, drugače pa sva bila doma." Domotožja, pravi, "niti nisem imel - no, po atiju že". Spoznala sta veliko ljudi, zato je bilo slovo, četudi sta se vrnitve domov veselila, tudi težko.

Jožica in Marko Aberšek
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta